ZA DVE ZEMLJE KLJUČNA PROMENA PERSPEKTIVE: Micotakis i Erdogan sastaju se u Turskoj - Cilj da se održe poboljšani odnosi

Tanjug

13. 05. 2024. u 09:47

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaće se danas u Turskoj s namerom da održe trend poboljšanja odnosa Atine i Ankare u poslednjim mesecima, uprkos dugogodišnjim problemima u bilateralnim odnosima.

ЗА ДВЕ ЗЕМЉЕ КЉУЧНА ПРОМЕНА ПЕРСПЕКТИВЕ: Мицотакис и Ердоган састају се у Турској - Циљ да се одрже побољшани односи

Foto: EPA

Grčka i Turska su dugo imale nesuglasice u vezi sa pomorskim granicama, energetskim resursima u istočnom Sredozemlju, letovima preko Egejskog mora i etnički podeljenim Kiprom, a njihovi odnosi su počeli da se poboljšavaju u poslednjim godinama, naročito od prošle godine kada su Erdogan i Micotakis ponovo izabrani na svoje funkcije, prenosi Rojters.

Anonimni turski zvaničnik je naveo za Rojters da će teme današnjeg sastanka biti razne, od tehnologije, turizma i ekonomskih veza do borbe protiv terorizma i migracije, dodajući da će takođe biti oformljen "zajednički poslovni savet" koji će pomoći povezivanje grčkih i turskih preduzetnika.

Foto: EPA

Erdogan je u decembru prošle godine u poseti Atini najavio "novu eru u odnosima" dve zemlje, koje su tada potpisale "Atinsku deklaraciju", opisanu kao osnova za buduće dugoročne odnose Turske i Grčke.

- Od te posete, u skladu sa značenjem i duhom Deklaracije, međusobnim građenjem poverenja, dve strane su se trudile da stvore atmosferu koja dozvoljava suočavanje sa postojećim problemima na prikladan način - rekao je turski zvaničnik.

Micotakis je juče izjavio da je za odnose dve zemlje ključna promena perspektive.

- Umesto da vidimo nerešivu zagonetku, treba da se fokusiramo na jačanje pozitivne agende i da tražimo saradnju između naše dve zemlje i naroda - rekao je Micotakis.

Erdogan je juče najavio da je glavni cilj današnjeg sastanka "podizanje bilateralnih odnosa do visina bez presedana", dodajući da Turska i Grčka, dok rešavaju svoje probleme, imaju mnoge teme oko kojih se slažu.

BONUS VIDEO:

ELON MASK LANSIRA RAKETU: Pogledajte još jednu u nizu od 49 lansiranih ove godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)