IZ BELE KUĆE PRIZNAJU: Ukrajina izgubila inicijativu, Rusija ima taktičku prednost

Милица Шкорић
Milica Škorić

10. 05. 2024. u 22:51

UKRAJINA je izgubila inicijativu zbog višemesečne pauze u isporuci naoružanja, izjavio je koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi. On tvrdi da je Rusija krenula u ofanzivu na Harkov.

ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ ПРИЗНАЈУ: Украјина изгубила иницијативу, Русија има тактичку предност

Bela kuća / Foto AP

- Višemesečna pauza u isporuci oružja zbog toga što Kongres SAD nije usvojio odluku o dodatnom finansiranju omogućila je Rusiji da ostvari prednost, a sada je Ukrajincima potrebno vreme da ponovo uspostavi inicijativu - rekao je on.

Prema rečima Kirbija, dok je administracija Bele kuće čekala da dobije odobrenje od zakonodavnih organa, Rusija je ostvarila taktičku prednost. On takođe tvrdi da je Rusija pokrenula ofanzivu na Harkov.

- Očekivali smo da će Rusija krenuti u ofanzivu na Harkov koja je, očigledno, već počela - rekao je Kirbi.

Kako je dodao, Vašington održava kontakte sa Kijevom kako bi mu pružio neophodnu podršku.

Istovremeno, šef Pentagona Lojd Ostin izjavio je da je Amerika unapred pripremila deo naoružanja koje će isporučiti Ukrajini.

- Iščekivajući odluku o dodatnom finansiranju mi smo nešto pripremili unapred, u pitanju je naoružanje od kritične važnosti. To su sredstva PVO, municija za artiljeriju i za raketne sisteme `hajmars` - naveo je Ostin.

Šef Pentagona je podsetio da Kijev samostalno odlučuje o tome gde će biti razmešteno američko oružje iako će, kako ocenjuje, trenutno najviše biti potrebno na harkovskom pravcu.

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJA IZVODI NAPAD - Posade 2S3 Akacija u jurišnoj akciji u pravcu Avdejevke

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)