IDF I DRŽAVA IZRAEL VAS PODRŽAVAJU: Galant sa pripadnicima bataljona Necah Jehuda koji SAD planiraju da sankcionišu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

22. 04. 2024. u 18:11

U JEKU planova američke administracije da uvede sankcije jedinici Necah Jehuda, izraelski ministar odbrane Joav Galan sastao se danas na granici sa Pojasom Gaze sa pripadnicima te vojne formacije ultraortodoksnih Jevreja u sklopu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

ИДФ И ДРЖАВА ИЗРАЕЛ ВАС ПОДРЖАВАЈУ: Галант са припадницима батаљона Нецах Јехуда који САД планирају да санкционишу

Foto: Profimedia

- Ceo odbrambeni establišment, IDF i država Izrael vas podržavaju, cene i hrabre u vašim operacijama odbrane države Izrael - rekao je Galant pripadnicima bataljona Necah Jehuda, prenosi Tajms of Izrael.

Ovaj bataljon koji je sastavljen od ultra-ortodoksnih Jevreja i deo je najmnogoljudnije izraelske pešadijske brigade Kfir, nakon više meseci provedenih na granici sa Sirijom, trenutno je aktivan u zoni sukoba kod palestinskog grada Beit Hanuna na severoistočnom obodu Pojasa Gaze.

Ranije je ova jedinica bila stacionirana na Zapadnoj obali gde je bila u centru nekoliko kontroverznih incidenata povezanih sa desničarskim ekstremizmom i nasiljem nad Palestincima.

- Greške se dešavaju svuda gde postoji vojna aktivnosti, ali ne bi smele da se događaju. To što su jedan, dva ili više vojnika uradili nešto pogrešno, ne bi trebalo da bude razlog da se ocrni ceo bataljon. Niko na svetu nas neće učiti šta je moral i šta su norme -  rekao je Galant.

Dva neimenovana američka izvora rekla su u nedelju za ''Tajms of Izreael'' da SAD razmatraju uvođenje sankcija i prema drugim izraelskim vojnim i policijskim jedinicama za koje se tvrdi da kršile ljudska prava Palestinaca, pored sankcija bataljonu Necah Jehuda.

Izvori su za izraelski list naveli da se očekuje da će administracija u Vašingtonu ove sankcije objaviti tokom ove sedmice.

Prethodno su se pojavili izveštaji da se administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena sprema da stavi na crnu listu jedinicu Necah Jehuda zbog navodnog kršenja ljudskih prava na Zapadnoj obali.

 

BONUS VIDEO: MISIJA REALIZOVANA -  Posade helikoptera Mi-35 i Mi-8 izvršavaju borbene zadatke u Severodonjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)