"NE MOŽEMO BITI UMIRENI": Zemlje EU i dalje bez dogovora o slanju sistema ''patriot'' Ukrajini

Tanjug

22. 04. 2024. u 15:26

MINISTRI spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije saopštili su danas da razmatraju načine da isporuče više PVO sistema Ukrajini, ali nisu konkretno obećali da će isporučiti sisteme ''patriot'', koji su najveća želja Kijeva.

НЕ МОЖЕМО БИТИ УМИРЕНИ: Земље ЕУ и даље без договора о слању система патриот Украјини

Foto Tanjug/AP

Ministri su na sastanku u Luksemburgu poručili da to što je Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 60 milijardi dolara ne treba da dovede do bilo kakvog zadovoljstva u SAD, prenosi Rojters.

- Možemo biti radosni jedan dan, ali moramo da budemo spremni za bitku koja dolazi sutra. Stoga ne možemo biti umireni - rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis.

Vlade zemalja EU poslednjih nedelja su pod sve većim pritiskom da isporuče više zaštitnih sistema, usled pojačanih vazdušnih napada ruske vojske na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i gradove.

Uprkos tome, zemlje koje poseduju ''patriot'', sisteme proizvedene u SAD, koje Ukrajina već koristi i visoko ih ceni zbog kapaciteta da obaraju balističke rakete, još nisu odlučile da ih ustupe Ukrajini.

Nemačka je jedina zemlja EU koja je obećala da će isporučiti ''patriot'' sistem Ukrajini.

Druge evropske zemlje, uključujući Grčku, Holandiju, Poljsku, Rumuniju, Španiju i Švedsku, takođe imaju ''patriot'' sisteme.

BONUS VIDEO: MISIJA REALIZOVANA: Posade helikoptera Mi-35 i Mi-8 izvršavaju borbene zadatke u Severodonjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)