BANANA DEMOKRATIJA: Arbitrarno tumačenje prava na slobodu govora u Evropi

Sve je manje demokratije na Starom kontinentu, kolevci ovog sistema.

БАНАНА ДЕМОКРАТИЈА: Арбитрарно тумачење права на слободу говора у Европи

Žan-Lik Melanšon / Foto AP

Posle zabrane, koju je kasnije poništio sud, predstavnicima evropske nacionalne desnice da organizuju sastanak u Briselu protekle sedmice, red je došao da se u Francuskoj otkažu i mitinzi predstavnika krajnje levice Žan Lika Melanšona.

Lider francuskih ekstremnih levičara, koji bez zadrške kritikuje Izrael zbog rata u Gazi, imao je, usred kampanje za evropske izbore, zakazanu konferenciju na Univerzitetu u Lilu o Palestini, koja mu je otkazana, uz objašnjenje uprave fakulteta da se nisu stvorili uslovi da bi se garantovala mirna debata.

Melanšon je zatim potražio rezervnu varijantu, izjamljivanjem privatne sale, ali mu prefekt takođe nije dozvolio da nastupi zbog rizika od javnih nereda. Na kraju se grupi svojih pristalica obratio s jednog trga u gradu.

Lider Nepotčinjenih ogorčeno je poručio da se radi o "zloupotrebi vlasti banana republike".

- E, zemljo moja, u šta si se pretvorila – zavapio je pred svojim pristalicama.

Dan ranije, na još jednu arbitrarnu odluku o pravu na slobodno izražavanje, živo je reagovao i predsednik Ponovnog osvajanja s drugog kraja političkog spektra Erik Zemur kome je bio zabranjen ulazak u belgijsku salu "Kleridž", posle čega je skup ipak održan, tek kada je reagovao sud.

- Belgija je nekada bila slobodna zemlja koja je primila Viktora Igoa u egzilu. Vidim da je to danas država između šarijata i diktature. Tužna sudbina za ovako lepu zemlju – istakao je Zemur.

Dva događaja, u kratko vreme, uzdrmala su političku scenu i uzburkala javnost. Mnogo debatnih televizijskih emisija snimljeno je za svega nekoliko sati na ovu temu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)