"TO MOŽE IZAZVATI KATASTROFALNE POSLEDICE" Lavrov: Zapad balansira na ivici direktnog vojnog sukoba nuklearnih sila

Novosti online

22. 04. 2024. u 10:06

ZAPAD balansira na ivici direktnog vojnog sukoba nuklearnih sila zbog podrške Ukrajini, a to može izazvati katastrofalne posledice, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ТО МОЖЕ ИЗАЗВАТИ КАТАСТРОФАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ Лавров: Запад балансира на ивици директног војног сукоба нуклеарних сила

Foto AP

Prema njegovim rečima, posebnu zabrinutost izaziva činjenica da upravo „trojka“ zapadnih nuklearnih sila spada u ključne sponzore Kijeva.

- Moskva u tome vidi ozbiljne strateške rizike, koji vode povećanju nivoa nuklearne opasnosti - dodao je ministar u video-poruci učesnicima Moskovske konferencije za neproliferaciju nuklearnog oružja.

Lavrov je naglasio da je u svetu trenutno primetna kriza sistema kontrole nad naoružanjem, razoružanjem i neraspoređivanjem nuklearnog oružja, koja odražava duboku degradiranost u oblasti međunarodne bezbednosti bez presedana.

- Rusija je spremna da se vrati pitanju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, čim to uradi Vašington - poručio je šef ruske diplomatije.

Kolektivni Zapad, na čelu sa SAD, promoviše „otvoreno prevarantske šeme“ kako bi postigao prednost na račun novih ograničenja nuklearnog arsenala protivnika, ocenio je Lavrov.

- Ne postoji osnov za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama na temu strateške stabilnosti u uslovima totalnog globalnog rata protiv Rusije, ova tematika se ne može veštački izolovati iz opšteg međunarodnog segmenta - zaključio je ruski diplomata.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJA U JERUSALIMU: Viđene eksplozije, sirene zavijaju u istočnom Jerusalimu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)