PREMALO I PREKASNO: Mediji u SAD - Hoće li američka pomoć Ukrajini koja stiže u kritičnom trenutku biti dovoljna

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 04. 2024. u 22:17

U POSLEDNjEM mogućem trenutku, američki Kongres izglasao je da odobri vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od 61 milijarde dolara. U ovom glasanju 210 demokrata i 101 republikanac podržali su Ukrajinu.

ПРЕМАЛО И ПРЕКАСНО: Медији у САД - Хоће ли америчка помоћ Украјини која стиже у критичном тренутку бити довољна

Oružje sa Zapada spremno za isporuku u Ukrajini, Foto AP

 Većina republikanaca – 112 članova Kongresa – glasala je protiv.

Novac dolazi u kritičnom trenutku u ukrajinskim ratnim naporima, piše "Spektejtor".

Pošto je američka pomoć zaustavljena u Kongresu od prošlog oktobra, a evropski saveznici ne mogu na vreme da nabave ili proizvedu municiju, jedinice na prvoj liniji su prijavile veliku nestašicu artiljerijskih granata.

Sve očajniji ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je prošle nedelje da će, ako Amerika ne nastavi da pomaže, "biti poraženi".

Američko Ministarstvo odbrane objavilo je još pre glasanja da ima detaljan plan za upotrebu zaliha naoružanja za opkoljene ukrajinske linije fronta. "Važan zakon o pomoći SAD koji je usvojio Predstavnički dom sprečiće da se rat proširi", rekao je Zelenski u izjavi odmah nakon usvajanja zakona.

Ali za mnoge obične Ukrajince pomoć je premala, i stigla je prekasno. IT inženjer iz Kijeva koji razvija dronove za podršku pešadijskim operacijama Mihail Spivak komentariše da sada znaju vrednost koju SAD pridaju ukrajinskim životima.

-To je daleko ispod života Izraelaca, navodi on.

Poseban zakon kojim se odobrava finansiranje Izraela lako je prošao u Kongresu, sa 365 glasova za i samo 57 protiv.

Na početku sukoba, podrška Ukrajini imala je široku dvostranačku podršku u SAD. Ali tokom druge polovine 2023. godine, kada se Donald Tramp pojavio kao prvi kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, mala manjina republikanaca u Predstavničkom domu koji se protivi nastavku pomoći Ukrajini porasla je na većinu, navodi se u tekstu.

Tramp je takođe pozvao evropske saveznike da novac za pomoć Ukrajini izjednače sa onim koju su izdvojile SAD.

U stvari, od januara 2024. institucije EU su izdvojile 93,2 milijarde dolara ukupne vojne, finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini, dok su SAD dale 74,3 milijarde dolara, iako je znatno veći deo američkog novca otišao direktno na vojnu pomoć.

Još prošle nedelje mnogi u Bajdenovoj administraciji strahovali su da će neposlušni republikanci uspeti da blokiraju paket pomoći Ukrajini. Taj strah, kaže viši američki savetnik, leži iza ponovljenih privatnih upozorenja potpredsednice Kamale Haris, savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i državnog sekretara Entonija Blinkena Ukrajincima da ne udaraju na energetske objekte duboko u Rusiji.

-Postojala je bojazan da će izazvati ozbiljnu rusku eskalaciju dok je Kongres vezao ruke Beloj kući, kaže on.

Kijev je ignorisao ta upozorenja i umesto toga pojačao napade dronovima na rusko tlo.

Ključna prekretnica u tekućem ćorsokaku u Kongresu dogodila se prošle nedelje kada je republikanski predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson preokrenuo svoj raniji skepticizam u pogledu pomoći Ukrajini.

-Putinu se ne može dozvoliti da pobedi. Verujem da su Si, Vladimir Putin i Iran zaista osovina zla. Mislim da su u koordinaciji oko ovoga, rekao je Džonson, rizikujući svoju poziciju predsednika.

Ako obećana američka pomoć stigne do Ukrajine na vreme, veliki ruski prodor ili čak kolaps ukrajinske vojske, kako navode, mogao bi biti izbegnut. Ali, krvavo i ponižavajuće kašnjenje američke pomoći naučilo je Ukrajince teškoj lekciji: da njihova bezbednost zavisi od političkih hirova njihovih saveznika i da bi mogla ponovo da nestane.

To nije recept za pobedu, jedva je i za opstanak.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)