IDF MOBILIŠE JOŠ DVE BRIGADE: Šalju ih na front u Gazu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 04. 2024. u 19:29

IZRAELSKE odbrambene snage (IDF) saopštile su da pozivaju otprilike dve rezervne brigade na front u Gazi.

ИДФ МОБИЛИШЕ ЈОШ ДВЕ БРИГАДЕ: Шаљу их на фронт у Газу

Foto IDF

-IDF poziva otprilike dve rezervne brigade za operativne operacije na frontu Gaze, navodi se u saopštenju vojske na svom Telegram kanalu.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas. Nakon toga, borci organizacije ušli su u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojnike i na civile, a takođe su uzeli više od 200 talaca. U Izraelu je, prema poslednjim podacima vlasti, poginulo oko 1,2 hiljade ljudi, ovaj broj uključuje civile, vojnike, strane državljane i radnike, a saopšteno je i da je više od 5 hiljada povređeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne udare na ciljeve, uključujući civilne, u pojasu Gaze. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom. Krajem oktobra počela je kopnena faza izraelske operacije u enklavi. Grad Gaza je bio okružen izraelskim kopnenim snagama, a enklava je praktično podeljena na južni i severni deo.

Broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze premašio je 33.000, a povređeno je oko 75.700 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze. Hamas je tvrdio da je u Pojasu Gaze bilo oko 200-250 talaca. Nakon okončanja primirja, izraelske vlasti su saopštile da je 126 Izraelaca i 11 stranaca ostalo kao taoci Hamasa, a 110 otetih je oslobođeno.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu ruskog predsednika Vladimira Putina, rešenje bliskoistočne krize moguće je samo na osnovu formule „dve države” koju je odobrio Savet bezbednosti UN, a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u okviru 1967. graniči sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN sa aktivnom ulogom SSSR-a 1947. godine odredila je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

(ria.ru)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave