"PRAVI ODGOVOR NA ZLOČIN" Hamas se hitno oglasio o napadu Irana na Izrael

Марија Стевановић
Marija Stevanović

14. 04. 2024. u 08:45

IRANSKI napad na Izrael prirodno je pravo i odgovarajući odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku, javio je palestinski TV kanal Al-Aksa , pozivajući se na Hamas, prenose RIA novosti.

ПРАВИ ОДГОВОР НА ЗЛОЧИН Хамас се хитно огласио о нападу Ирана на Израел

Foto: Profimedia

„Mi u Islamskom pokretu otpora (HAMAS) smatramo da je vojna operacija Islamske Republike Iran protiv okupiranog cionističkog entiteta prirodno pravo i odgovarajući odgovor na zločin počinjen nad iranskim konzulatom u Damasku, kao rezultat jedan broj komandanata Revolucionarne garde je ubijen“, navodi se u saopštenju pokreta.

„(Hamas) ponovo potvrđuje neotuđivo pravo država i naroda u regionu na samoodbranu pred cionističkom agresijom. Pozivamo našu arapsku i islamsku naciju, slobodne sile sveta i snage otpora u regionu da nastave da podržavaju operaciju „Potop Al-Aksa“ i pravo našeg palestinskog naroda na slobodu i nezavisnost i uspostavljanje sopstvene palestinske države sa glavnim gradom u Jerusalimu“, zaključuje se u saopštenju. 

Iranska Islamska revolucionarna garda saopštila je u nedelju uveče da napada teritoriju Izraela kao odgovor na uništenje izraelskog aviona iranskog konzulata u Siriji početkom aprila. U napadu je, prema različitim izvorima, uključeno od nekoliko desetina do stotina raketa i bespilotnih letelica, uključujući bespilotne letelice "Šahed" kamikaze.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su njihove oružane snage u stanju pripravnosti. Pentagon je rekao da će podržati Izrael, a iranska misija pri UN nazvala je to sukobom između Teherana i Tel Aviva , pozivajući Vašington da se „drži podalje“.

Izraelske vazduhoplovne snage su 1. aprila napale zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije Damasku. Prema IRGC-u, tada je ubijeno sedam korpusnih oficira, uključujući dva visoka generalna savetnika: Mohameda Rezu Zahedija, komandanta snaga IRGC Kuds u Siriji i Libanu , kao i njegovog zamenika, brigadnog generala Mohameda Hadija Hadži Rahimija. Teheran je rekao da zadržava pravo da odgovori.

 

BONUS VIDEO:

DR NOVOSTI: Kada je operacija srca jedini lek?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave