KAKAV S-300 SU RUSI UNIŠTILI KOD ODESE: Ova modernizacija je bila jedinstvena u svojoj kategoriji (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 04. 2024. u 22:00

RUSKA vojska je uspešno pogodila još jedan sistem protivvazdušne odbrane sovjetske proizvodnje S-300PS ukrajinskih snaga, ovog puta u regionu Odese.

КАКАВ С-300 СУ РУСИ УНИШТИЛИ КОД ОДЕСЕ: Ова модернизација је била јединствена у својој категорији (ВИДЕО)

Arhiva

Video snimak napada na sistem protivvazdušne odbrane, koji je bio raspoređen u blizini naselja Iljičevsk, postavljen je na društvene mreže 11. aprila.

Snimak pokazuje nešto što izgleda kao precizno navođena raketa koja uništava radar za kontrolu vatre sistema 5N63S, jedan lanser, tipa 5P85D ili 5P85S, i oštećuje drugi lanser.

Pored toga, ruski mediji su izvestili da je oko 20 ukrajinskih oficira i vojnika ubijeno u preciznom udaru koji je uništio sistem.

Ukrajina je imala oko 100 baterija S-300P, S-300PT, S-300PS i S-300V1 u upotrebi pre početka ruske “specijalne vojne operacije”. Zemlja je od Slovačke dobila jednu bateriju S-300PMU u prvih nekoliko meseci od eskalacije sukoba 2022. godine.

Mnogi od ovih sistema su uništeni, oštećeni ili zarobljeni od strane ruske vojske od početka operacije.

Prema tvrdnjama ruskih izvora vesti, ovo je bio drugi sistem S-300 koji je uništila ruska vojska za manje od nedelju dana. Prvi sistem, koji je bio raspoređen u blizini grada Apostolovo u Dnjepropetrovskoj oblasti, bio je tipa S-300V.

Pre nešto više od 10 dana, uništen je još jedan sistem protivvazdušne odbrane S-300 Oružanih snaga Ukrajine. Tvrdnje su kao i sada, odmah potvrđene snimkom, jer u suprotnom, usled nikada do sada viđene medijske kampanje zapada, same tvrdnje nisu dovoljne.

 

S-300PS UKRATKO

S-300 je sovjetski PVO raketni sistem razvijen kasnih 1970-ih. Jedan je od trenutno najrasprostranjenijih sovjetskih sistema PVO sa najmanje 17 korisnika.

S-300 ima kopnenu i pomorsku verziju. Jedna od kopnenih verzija, S-300PS/S-300PM, jedina je iz serije koja lansira rakete sa nuklearnom bojevom glavom.

S-300 se sastoji od šasije koja nosi četiri lansera sa po jednom raketom. Postoji druga šasija sa PESA (pasivno elektronsko skenirano polje) radarom priključenim na bateriju. S-300 ima integrisani sistem za upravljanje vatrom.

Foto: printskrin Jutjub

Osim jedne, sve ostale kopnene verzije S-300 su integrisane u šasiju sa točkovima. S-300V je integrisan na šasiju sa gusenicama. U zavisnosti od rakete koja se koristi, uz nekoliko izuzetaka, standardni raketni sistem S-300 ima domet od 100 do 300 km.

Verzija PS predstavljena je 1985. godine i jedina je verzija za koju se smatra da je bila opremljena i nuklearnom bojevom glavom. Ovaj model je doveo do uvođenja modernih TEL i mobilnih radarskih i komandnih vozila baziranih na kamionu MAZ-7910.

Sistem S-300PS uključuje nekoliko komponenti, komandni i kontrolni centar, radarske sisteme i lansere raketa. Sistem može da otkrije i prati ciljeve na dometima do 300 kilometara i da dejstvuje projektilima dometa do 200 kilometara.

Sistem S-300PS je u upotrebi u ruskoj vojsci od 1980-ih i izvezen je u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Iran i Siriju. Tokom godina je unapređen nekoliko puta kako bi poboljšao svoje performanse i mogućnosti.

Koristi ga ukrajinska vojska, a najviše ih je stradalo u ukrajinskom sukobu, kada govorimo o najozbiljnijim i najboljim PVO sistemima na svetu.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave