SANKCIJE RUSIJI KAO AUTOGOL: Italija jedva pokriva održavanje zaplenjene imovine firmi i pojedinaca iz RF (FOTO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

13. 04. 2024. u 20:24

PISALO se naveliko, radovali su se svi: italijanska štampa, javnost, političari, a radost je rasla sa svakom sledećom zaplenom dobara ruskih investitora i oligarha na Apeninskom poluostrvu.

САНКЦИЈЕ РУСИЈИ КАО АУТОГОЛ: Италија једва покрива одржавање заплењене имовине фирми и појединаца из РФ (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Sa izbijanjem rata u Ukrajini, Italija se popela na najvišu poziciju po zaplenjenoj ruskoj imovini među zemljama EU, budući da su je svi Rusi obožavali, a oni sa dubokim džepovima investirali, gradili. Stiglo se, na kraju, do brojke od oko 2,8 milijardi evra, što je desetina ukupne sume ruske imovine oduzete u EU. A, onda je došlo otrežnjenje, jer cena koju je platila Italija za održavanje zaplenjenog, bila je u 2022. godini 14 miliona evra, a lane je - udvostručena.

Od takmičenja ko će više da zapleni, stiglo se tako do tužne realnosti zbog rastuće sume za održavanje oduzetih dobara. Na spisku je pet privatnih aviona, prizemljenih na aerodromu "Marko Polo" u Veneciji, tu su jahte u lukama duž italijanskih mora, pa hoteli, kompanije, vile, stanovi, vinogradi i vinarije, čitava naselja izgrađena na Sardiniji...

Sve to mora da bude održavano o trošku italijanske države, jer tako propisuje zakon o zapleni dobara, a Italija je požurila da se, među prvima, solidariše sa zemljama EU po pitanju zaplene imovine osobama "bliskim Putinu". A samo koji mesec pre izbijanja rata, Rusi su dobijali priznanja od italijanskih gradonačelnika i prvih ljudi regiona kao počasni građani, dobrodošli dobri investitori i čega sve tada nije bilo u italijanskoj realnosti.

Svaki se rat jednom završi i kada se okonča ovaj u Ukrajini, zaplenjena dobra treba da budu vraćena vlasniku "neoštećena", a za njihov povratak vlasnicima će stići račun koliko treba da isplate italijanskoj državi da bi ih preuzeli. Tako Italija živi na dva koloseka, finansira rat u Ukrajini, a plaća danak zbog zaplenjenih dobara.

Deset ruskih oligarha tužilo je italijansku državu, jer je njihova imovina u vlasništvu neke strane kompanije, još se čeka presuda. Ali ko nije hteo da stane, našao je rešenje, zahvaljujući posrednicima i nesmetano i dalje radio, tako su, usred sankcija, nikla dva luksuzna hotela u istorijskom delu Firence. Na papiru, reč je o dve zgrade označene kao imovina za "studentski smeštaj", ali ih turistički sajtovi opisuju baš onakvima kakvi jesu: luksuzni hoteli, sa sobama i do 250 evra za noć, njima se upravlja preko Kipra, a zovu se "Il Santo"(Svetac) i "S4 Stejs".

Državna tajna

KAD se govori o održavanju zaplenjenih ruskih dobara i italijanskom cehu, primera radi, za održavanje jahte oduzete ruskom oligarhu Andreju Meljničenku, usidrene u Trstu, neohpodno je najmanje osam do 14 osoba angažovanih stalno, kako kod motora, tako i na kompletnom redovnom sređivanju. Mesečne plate zaposlenih, plus materijal za održavanje, plus plaćanje mesta usidrenja, prelaze 200.000 evra... Ukupna cena je strogo čuvana državna tajna.

Renovirani usred sankcija, sa modernim strukturama, unutrašnjim vrtovima, privatnim salonima, teretanom, sve najvišeg kvaliteta, sa pogledom na najznačajniji istorijski deo Firence. Radovi su završeni prošle godine i od tada sve funkcioniše savršeno dobro, sve je popunjeno, a po papirima se vidi da je projekat finansirala toskanska firma i da je vrednost deset miliona evra. Imovina je registrovana na ime dve italijanske kompanije sa studentskim imenima "Aluno uno" i "Aluno due", koje kontroliše kiparska grupacija "Aluno Ltd".

Italijanski list L'Espreso, došao je do imena bogatih ruskih oligarha za koje se veruje da su stvarni vlasnici, Aleksander Grigorijevič Abramov i Aleksander Vladimirovič Frolov, poznati kao "kraljevi čelika", a koji su i, posle početka rata u Ukrajini, prebacivali veliki deo kapitala u zemlje sa fiskalnim olakšicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave