AKO POŠALJU VOJSKU, ZVAĆEMO PUTINA: Tenzije na istoku, ponovo pokrenuta priča o ujedinjenju dve države

Novosti online

10. 04. 2024. u 07:45

AKO Moldavija na proglašenje nezavisnosti gagauske autonomije reaguje slanjem trupa, regionalne vlasti će se obratiti za pomoć svima, uključujući i Rusiju, izjavila je za RIA Novosti šefica Gagauzije Evgenija Gucul.

АКО ПОШАЉУ ВОЈСКУ, ЗВАЋЕМО ПУТИНА: Тензије на истоку, поново покренута прича о уједињењу две државе

Foto Tanjug/AP

Ona je prethodno napomenula da će autonomija Gagauza pokrenuti proces odvajanja od Moldavije ako vlasti u Kišinjevu odluče da se ujedine sa Rumunijom.

- Nadam se da do toga neće doći, nadam se zdravom razumu naših vlasti, ali ako dođe do toga, kontaktiraćemo sa svim zemljama, naravno, uključujući i Rusku Federaciju - rekla je Gucul.

Istovremeno, ona je naglasila da autonomija Gagauza znači da žele da ostanu u sastavu Moldavije, ali da će „preduzeti mere“ ako vlasti te zemlje odluče da se ujedine sa Rumunijom.

Foto Tanjug/AP

- Zato što želimo da budemo, da živimo u nezavisnoj Republici Moldaviji - objasnila je guvernerka Gagauzije.

Rumunski premijer Marsel Čolaku je 4. aprila izrazio podršku ideji ujedinjenja sa Moldavijom, što bi moglo da se desi, između ostalog, ako ova poslednja uđe u EU.

Moldavski ministar inostranih poslova Mihai Popsoi je takođe izvestio da mnogi zvaničnici rumunske vlade, kao i članovi moldavskih političkih partija, promovišu ideju ujedinjenja dve države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave