RUMUNIJA ĆE SA SVOJOM VOJSKOM MOĆI I U MOLDAVIJU: Šta sprema novi zakon

Милица Шкорић
Milica Škorić

03. 04. 2024. u 08:28

NOVA verzija rumunskog zakona o nacionalnoj odbrani, koju je Ministarstvo odbrane dostavilo na raspravu, predviđa mogućnost militarizacije snaga Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i vojne intervencije van nacionalne teritorije radi zaštite rumunskih građana koji se nalaze u opasnosti.

РУМУНИЈА ЋЕ СА СВОЈОМ ВОЈСКОМ МОЋИ И У МОЛДАВИЈУ: Шта спрема нови закон

Foto Tanjug/AP

Novi zakon „osigurava koherentnost nacionalnih napora za odbranu militarizacijom snaga Ministarstva unutrašnjih poslova“.

- Militarizacija struktura Ministarstva unutrašnjih poslova u uslovima opsade, mobilizacije ili rata stvara niz značajnih operativnih prednosti - navodi se u tekstu.

Nacrt zakona „obezbeđuje pravni okvir za korišćenje vojnih i nevojnih sposobnosti van teritorije rumunske države za zaštitu rumunskih državljana u opasnosti“, dodaje se u tekstu.

Predlog zakona „po prvi put uvodi koncept rumunske intervencije radi zaštite rumunskih državljana u opasnosti van nacionalne teritorije“.

- Novi instrument koji je na raspolaganju predsedniku Rumunije - navodi se u komentaru, „pojavljuje se u kontekstu u kojem je Republika Moldavija izložena hibridnoj pretnji Ruske Federacije, a zvanična statistika navodi da više od 600 hiljada Moldavaca takođe ima rumunsko državljanstvo.

U obrazloženju se navodi da je važeći zakon usvojen pre ulaska Rumunije u NATO, a njegove izmene su uzrokovane potrebom da se uzme u obzir kontekst kolektivne odbrane u okviru Severnoatlantske alijanse i Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Ministarstvo odbrane je dalo na raspravu i predlog zakona o Nacionalnom sistemu integrisanog upravljanja krizama, koji ima za cilj da „pripremi nadležne organe i državne organe za koordinisano delovanje u kriznim situacijama“.

BONUS VIDEO: Putin u četiri oka sa Kusturicom

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom