POGLEDAJTE - TENK KORNJAČA ILI NEŠTO DRUGO? Nova ruska modifikacija odbrane od dronova na tenku T-72 (FOTO/VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 04. 2024. u 17:33

NA snimku, kako su kolege sažeto rekle, „apoteoza izgradnje roštilja“ je ruski tenk T-72 sa ogromnom „kutijom“ za zaštitu od FPV dronova, koji predvodi oklopnu grupu tokom jednog od napada kod Krasnogorovke na Donjeckom pravcu.

ПОГЛЕДАЈТЕ - ТЕНК КОРЊАЧА ИЛИ НЕШТО ДРУГО? Нова руска модификација одбране од дронова на тенку Т-72 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug


Ove slike su interesantne i u drugom kontekstu: još 2021. godine „nadstrešnice“ nad kulama bile su razlog za šalu, kao i gađanje dronova iz malokalibarskog oružja i ideja o osmatračnicima za otkrivanje bespilotnih letelica. Ali na kraju se ovo pokazalo efikasnim i ili je već postalo uobičajeno ili se sada aktivno primenjuje.


Istovremeno, na bojištu u drugom regionu ova i slična tehnička rešenja bi verovatno bila ili suvišna ili potpuno beskorisna. Jednostavno zbog potpuno drugačije prirode neprijateljstava i stvarnih pretnji.

U savremenim uslovima, fleksibilnost i sposobnost prilagođavanja novim izazovima postaju još važniji. A praksa poslednje dve godine pokazala je da privatna inicijativa igra značajnu ulogu u tome - ponekad su uzorci prikupljeni „na terenu“ postali osnova za industrijske serijske proizvode.

Dakle, može se desiti da će se čudni monstruozni dizajni oklopnih vozila, car tenkova sa setom sistema za elektronsko ratovanje ili kupola sa karabinima/puškama kalibra 12 zapravo pokazati kao odlična opcija za realnost Severnog vojnog okruga.

(Ribar)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave