GONIĆEMO IH GDE GOD POBEGNU: Rusija o krivcima za napad na Zaporošku nuklearku

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 04. 2024. u 20:46

MEĐUNARODNA zajednica, kao i međunarodne organizacije, a pre svega IAEA, moraju da spreče terorističke napade Kijeva na nuklearna postrojenja, istaklo je rusko Ministarstva spoljnih poslova nakon napada kijevskog režima na Zaporošku nuklearnu elektranu.

ГОНИЋЕМО ИХ ГДЕ ГОД ПОБЕГНУ: Русија о кривцима за напад на Запорошку нуклеарку

Foto Tanjug/AP

-Svojim zločinačkim akcijama, Ukrajina uz podršku Sjedinjenih Država i njenih zapadnih satelita, u suštini jasno stavlja do znanja da je krenula putem nuklearnog terora. Zadatak međunarodne zajednice, kao i međunarodnih organizacija, pre svega IAEA, jeste da spreči da Kijev vrši terorističke napade na nuklearna postrojenja, naglasilo je ministarstvo.

Moskva će, navodi se, identifikovati i krivično goniti odgovorne za napade na ruska nuklearna postrojenja, bez obzira na to gde se nalaze.

-Rusija čini sve što je potrebno da osigura bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim pravnim obavezama. Nameravamo da identifikujemo i krivično gonimo odgovorne za napade na ruske nuklearne objekte, bez obzira na to gde se ti pojedinci nalaze, čak i ako nakon ostvarivanja ciljeva specijalne vojne operacije uspeju da pobegnu sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima, dodaje ministarstvo.

Krivica za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje, kao i za njihove moguće posledice, u potpunosti pada na rukovodstvo onih država koje snabdevaju kijevski režim oružjem, finansijskim sredstvima i obaveštajnim podacima, obučavaju vojno osoblje Oružane snage Ukrajine i pružaju informacionu "podršku" ukrajinskim zločinima, naglasili su iz ministarstva.

ZAHAROVA: MEĐUNARODNA ZAJEDNICA DA RAZGOVARA O VAŽNIM STVARIMA

Međunarodna zajednica treba da počne da razgovara o situaciji u nuklearki Zaporožje i njenom granatiranju od strane Kijeva, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona zahteva da se prekine sa napadima na stanicu.

-Ovo je prava, a ne izmišljena formula mira. Ovo je trenutak kada svetska zajednica treba da počne da razgovara o zaista važnim stvarima, a ne o nekoj izmišljenoj formuli Zelenskog, 'mrsomuđenju' koje je izmišljeno da bi se skrenula pažnja sa onog glavnog, a to su bezbednost i ekologija, izjavila je Zaharova.

Ona je dodala da će Rusija početi da šalje pisma i informacije drugim zemljama o tome kako Ukrajina granatira nuklearnu elektranu Zaporožje.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)