FRANCUSKA I NEMAČKA DA PREDUZMU INICIJATIVU: Šreder pozvao da se zamrzne konflikt u Ukrajini

Novosti online

07. 04. 2024. u 16:33

FRANCUSKA i Nemačka treba da preuzmu inicijativu i založe se za diplomatsko rešenje sukoba između Ukrajine i Rusije, kaže bivši nemački kancelar Gerhard Šreder (1998–2005).

ФРАНЦУСКА И НЕМАЧКА ДА ПРЕДУЗМУ ИНИЦИЈАТИВУ: Шредер позвао да се замрзне конфликт у Украјини

Foto: EPA

Šreder je u intervjuu za Zidojče cajtung rekao da mu se dopada predlog lidera parlamentarne frakcije Socijaldemokrata (SPD) Rolfa Muceniha da se sukob zamrzne. Prema rečima političara, akcije u ovom pravcu će pomoći SPD-u da se „pozicioniraju kao antiratna partija“. Takođe je podržao aktuelnog kancelara Olafa Šolca, koji se protivi snabdevanju Ukrajine krstarećim raketama Taurus.

Tokom nedavnih diskusija u Bundestagu o isporuci oružja Ukrajini, Mucenih je pozvao na razmišljanje o tome kako „zamrznuti rat, a zatim ga okončati“. Osudilo ga je nekoliko nemačkih političara: na primer, potpredsednica Bundestaga iz stranke Zelenih Katrin Gering-Ekard smatrala je da je Mucenih na taj način želeo da primora Kijev da se „potčini“ Moskvi.

Šreder je više puta govorio o mogućim načinima rešavanja vojnog sukoba između Moskve i Kijeva. Na primer, 2022. je rekao da je mir mogao biti postignut da ga Sjedinjene Države nisu „sprečile“. Bivši kancelar je krajem marta priznao da bi njegovo prijateljstvo sa Putinom moglo da doprinese okončanju neprijateljstava. Kremlj je odgovorio da je dobar odnos Putina i Šredera zaista pomogao u rešavanju složenih pitanja, ali sadašnje nemačke vlasti nisu raspoložene za tako nešto.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave