KADA ON POLETI VSU SE NE PIŠE DOBRO: Stigla prva ovogodišnja tura Su-34 - Nosi sve od kinžala do FAB-1500 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 04. 2024. u 19:00

UJEDINjENA avio-kompanija (UAC) isporučila je ruskim trupama prvu seriju frontalnih bombardera Su-34 u okviru državne odbrambene narudžbe za 2024. godinu.

КАДА ОН ПОЛЕТИ ВСУ СЕ НЕ ПИШЕ ДОБРО:  Стигла прва овогодишња тура Су-34 - Носи све од кинжала до ФАБ-1500 (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Rosteh( Rostec) je saopštio da su leteći aparati prošli sve neophodne letne i tehničke testove.

-Sve fabrike UAC-a koje su uključene u izvršenje državnih odbrambenih naloga ne smanjuju stope proizvodnje. Počeli smo da isporučujemo avione sa prvom serijom frontalnih bombardera Su-34 u okviru ovogodišnjeg proizvodnog programa, pres-služba korporacije citirala je njenog šefa Jurija Sljusara.

Avioni su proizvedeni u Novosibirskom vazduhoplovnom kombinatu Čkalova. Istovremeno, izveštava se o predstojećoj novoj fazi modernizacije kapaciteta i tehničkog preopremanja preduzeća.

Fabrika uspešno realizuje program odbrambenih naloga i proširuje proizvodnju zapošljavanjem novih radnika. Tako je ove godine planirano zapošljavanje novih oko hiljadu radnika, tehničara i inženjera.

U međuvremenu, Su-34 se ispostavio kao važan deo udarne moći ruske bombarderske avijacije. Dan ranije, Su-34NVO je napao vojno-transportne i logističke objekte ukrajinskih oružanih snaga u pravcu Kurahovska i Ugledara. Tokom udara korišćene su višenamenske taktičke rakete H-59MK i bombe UAB-500M-62 sa dodatim UMPK modulima.

Kada već govorimo o ukrajinskom sukobu, proteklih meseci avioni Su-34 vrše desetine borbenih naleta i to svakodnevno, bacajući stotine visokopreciznih bombi na glave Oružanih snaga Ukrajine, čime se obezbeđuje napredovanje ruskih kopnenih jedinica i zauzimanja naseljenih mesta.

SU-34 NEVEROVATNO ZAČAJAN U TEKUĆEM UKRAJINSKOM SUKOBU

Su-34 je dvomotorni, dvosed, supersonični lovac bombarder, udarni avion srednjeg dometa za sve vremenske uslove koji VKS intenzivno koristi za izvođenje udara vazduh-zemlja i bombardovanja ukrajinskih snaga.

Zasnovan na borbenom avionu Suhoj Su-27, avion je dizajniran za vazduhoplovne sukobe ali i misije bombardovanja. Sofisticirani radar sa faznom rešetkom sa više modova sa mogućnošću praćenja terena i mogućnosti izbegavanja je ugrađen u nosni deo Su-34.

Potpuno svesni neverovatnoj korisnosti aviona, VKS su sada počeli da ga naoružavaju najsmrtonosnijom municijom koja je dostupna u ruskom inventaru. Početkom septembra 2023. godine otkriveno je da je Su-34 opremljen hipersoničnom raketom Kindžal, koji je takođe pogodio metu unutar Ukrajine.

Foto telegram via bulgarianmilitary.com

U to vreme, obavešteni zvaničnik odbrane rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS: „Lovac Su-34 koristio je hipersoničnu raketu Kindžal u specijalnoj vojnoj operaciji. Prva posada koja je izvršila takav zadatak dobila su državna priznanja.”

Razvoj je primljen sa intrigom jer je hipersoničnu raketu ranije nosio samo avion lovac-presretač MiG-31K posebno dizajniran za nošenje ovih projektila. Ovo je otvorilo put za diskusiju oko povećanja upotrebe Kindžala sada kada Su-34 mogu da ih nose.

Raketa Kindžal je svakako jedno od najvećih dostignuća ruske odbrambene industrije, sposobna da hipersoničnom brzinom pogađa ciljeve na velikim udaljenostima. Njena uspešna upotreba potvrđuje visok tehnički nivo ali i borbenu efikasnost ovog oružja.

U drugom slučaju, VKS su ispalili svoje prve klizne FAB-1500 M54 sam UMPK modulima na metu koristeći upravo bombarder Su-34. Bomba je navodno pogodila metu precizno nakon nekoliko meseci testiranja.

Prema tvrdnjama, lovac bi mogao da nosi najmanje dve modifikovane klizne bombe FAB-1500 M54, što bi u budućnosti bilo povećano na tri. Sa tri takve bombe, Su-34 je mogao da ispali jednu po jednu ili da ispali tri bombe istovremeno usmerene na tri različita cilja.

Kako ovi lovci bombarderi nastavljaju da dobijaju smrtonosnije i savremenije oružje, VKS su takođe izgleda svesni pretnje Su-34 parkiranim u vazduhoplovnim bazama ali i od ukrajinskih PVO sistema.

Da bi se zaštitli od ukrajinskog napada, letelica može biti prekrivena gumama i točkovima, kao što se vidi na satelitskim snimcima. Pored ovih, do sada nikad viđenih rešenja, Rusi grade i nove „sisteme zaštite“ nad svojim avionima kako bi ih sačuvali od ukrajinskih napada dronovima.

Nedavni crni niz za koje ukrajinski izvori tvrde da je zadesio rusko vazduhoplovstvo počeo je 22. decembra 2023. godine, kada je prema tvrdanjama Ukrajinaca njihova protivvazdušna odbrana istovremeno uništila tri borbena aviona Su-34 u oblasti Hersona.

Naime, počev od 22. decembra, Ukrajinci tvrde da su oborili još nekoliko Su-34 u izuzetno kratkom vremenskom periodu, čime je broj taktičkih letelica za koje ukrajinska protivvazdušna odbrana tvrdi da je uništila prošle nedelje povećana na sedam.

Hrabra akcija ukrajinske vojske da približi protivvazdušni sistem srednjeg dometa frontu u početku je viđena kao jedinstvena i rizična operacija, ali izgleda da su ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane uspele da sastave scenario koji preti ruskim avionima čak i u njihovoj do sada smatranoj bezbednoj zoni.

Tako su Ukrajinci sredinom januara tvrdili da su oborili dva ruska strateška aviona (A-50 i IL-22M) iznad Azovskog mora, na udaljenosti većoj od bilo čega što su ranije pogodili. Međutim, kao posledica ovog rizika, sa ruske strane danas je prijavljen uništen sistem Patriot.

Ukrajinski izvori daju nagoveštaje o novoj taktici ili novim mogućnostima, asimetričnim, koje možda omogućavaju gađanje vazdušnih ciljeva na većoj udaljenosti nego što je ranije bilo poznato, međutim bez ikakvih konkretnih odgovora i dokaza.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)