POSLE VIŠE OD TRI DECENIJE: Turska prelomila, povlači se iz ovog sporazuma

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

05. 04. 2024. u 15:54

TURSKA se u petak povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE).

ПОСЛЕ ВИШЕ ОД ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Турска преломила, повлачи се из овог споразума

Foto: Piksabej

- Doneta je odluka da se od 8. aprila 2024. obustavi primena Ugovora između Republike Turske i drugih država potpisnica Ugovora, u skladu sa članom 3 Predsedničkog dekreta br. 9 - navodi se u u Službenom listu zemlje, prenosi agencija Anadolija.

Ugovor su 19. novembra 1990. godine u Parizu potpisale 22 zemlje.

Sporazum je zaključen tokom poslednjih godina Hladnog rata, kako bi se smanjila količina postojećeg konvencionalnog ofanzivnog naoružanja koje poseduju države članice NATO i bivše zemlje Varšavskog pakta, kao i da bi se izbegla mogućnost iznenadnog oružanog napada i pokretanja velikih ofanzivnih operacija u Evropi.

Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je prošle nedelje Zakon o suspenziji Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

- Suspenzija ovog akta će značiti da Republika Poljska, kao i druge zemlje koje to odluče, iako formalno ostaju potpisnice ovog sporazuma, neće biti u obavezi da sprovode njegove odredbe - navedeno je u saopštenju Dudinog kabineta.

U novembru prošle godine Rusija se zvanično povukla iz velikog pakta o kontroli naoružanja iz doba Hladnog rata s vojnim blokom NATO-a, uz obrazloženje da je "zastareli sporazum već godinama mrtav i da je potpuno izgubio dodir sa realnošću u savremenom svetu".

(Tanjug)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)