CIA UPOZORAVALA RUSIJU NA TERORISTIČKI NAPAD U MOSKVI Herš: Jedno obaveštenje nosilo je naziv "hitno"

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

03. 04. 2024. u 21:58

CENTRALNA obaveštajna agencija (CIA) Sjedinjenih Američkih Država je, navodno, upozoravala Rusiju na pripremu terorističkog akta u „Krokus siti holu” uz oznaku „hitno” i prenosila informacije o napadu koji je pripreman, izjavio je poznati američki novinar Simor Herš, pozivajući se na informisani izvor.

ЦИА УПОЗОРАВАЛА РУСИЈУ НА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У МОСКВИ Херш: Једно обавештење носило је назив хитно

Foto: Profimedia

- Bilo je više upozorenja među obaveštajnim službama, a najmanje jedno je nosilo oznaku ‘hitno’ i CIA ga je pre koncerta poslala ruskoj obaveštajnoj službi - napisao je Herš u svojoj kolumni na internet portalu „Sabstak”.

Prema rečima njegovog sagovornika koji je želeo da ostane anoniman, SAD su takođe podelile informacije o tome da su podaci o predstojećem napadu „pouzdani”, a da je do samog terorističkog napada trebalo da dođe u „kratkoročnoj” perspektivi.

Na osnovu informacija koje je Herš dobio, američka obaveštajna služba nije unapred znala da je cilj terorista trebalo da bude upravo „Krokus”, već se u upozorenju radilo o javnom mestu.

Ranije su se u brojnim američkim medijima, uključujući Njujork Tajms i Vašington post, pojavile objave da su vlasti SAD, navodno, dve nedelje ranije upozoravale Rusiju da se sprema teroristički akt u „Krokus siti holu”.

Izvor Sputnjika u ruskom nadležnom resoru izjavio je da informacije u američkim medijima da je Vašington, navodno, upozoravao Rusiju na pripremu za teroristički akt u Krokusu, nema veze sa stvarnošću.

Ranije je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio da je Rusija dobila određene informacije od američke strane o mogućim pretnjama terorističkim napadom u „Krokus siti holu“, ali da su informacije bile previše opšte.

Napad na „Krokus siti hol“

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u terorističkom napadu u „Krokus siti holu“ poginule 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja, a starateljstvo nad njima preuzimaju rođaci.

Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.

Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.

Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u „Krokus siti holu“, a stručnjaci ocenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: LUKSUZ NA RUSKI NAČIN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)