POSLEDNJA BORBA TURSKOG "SULTANA"? Stručnjaci analiziraju - Koja je politička sudbina Redžepa Erdogana

Марија Стевановић
Marija Stevanović

04. 04. 2024. u 07:10

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan verovatno neće biti spreman da prestane da učestvuje na daljim izborima u zemlji, jer bi time ostavio svoju Partiju pravde i razvoja (AKP) bez lidera i pogoršao njene šanse na budućim izborima, rekli su stručnjaci za RIA Novosti.

ПОСЛЕДЊА БОРБА ТУРСКОГ СУЛТАНА? Стручњаци анализирају - Која је политичка судбина Реџепа Ердогана

Foto Tanjug/AP

- Malo je verovatno da će ovo biti poslednja Erdoganova izborna borba. Erdogan nema prirodnog naslednika. AKP je u padu poslednjih godina i malo je verovatno da će stranka pobediti na sledećim izborima u njegovom odsustvu - rekao je Zija Onis, profesor međunarodne političke ekonomije na Univerzitetu Koca u Istanbulu.

U Turskoj su 31. marta 2024. održani izbori za lokalnu samoupravu. Opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) pobedila je vladajuću AKP prvi put posle 20 godina. Opozicioni gradonačelnici većih gradova - Ankare, Istanbula i Izmira - zadržali su svoje funkcije. Erdogan je ranije najavio opštinske izbore 31. marta kao poslednje u svojoj političkoj karijeri. Kasnije je portparol AKP Omer Čelik primetio da Erdoganova izjava o „poslednjim izborima“ ne znači njegov odlazak iz politike.

Ahmet Kuru, profesor političkih nauka na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu, sugerisao je da će Erdogan nastaviti da se kandiduje sve dok je dovoljno zdrav za to i da će AKP biti teško da ga zameni. Mihael Vutrih, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu u Kanzasu, primetio je da će Erdogan, ako zaista želi da ode, morati da pronađe način da to uradi bez izazivanja mogućih posledica ili odmazde.

Geret Dženkins, strani viši saradnik u Zajedničkom centru za studije puta svile i Turskog centra pri Institutu za bezbednosnu i razvojnu politiku u Stokholmu, sugerisao je da Erdogan mora da bira između pronalaženja načina da se kandiduje za četvrti mandat, što je trenutno nemoguće, i da izabere naslednika iz svog užeg kruga, kao što je njegov zet, predsednik odbora turskog proizvođača dronova Bajkar, Selčuk Bajraktar. Dženkins je dodao da uporne glasine o Erdoganovom zdravlju trenutno čine Bajraktara najverovatnijim kandidatom.

Stručnjaci takođe ističu da je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu kao rezultat izbora ojačao svoju poziciju jednog od najperspektivnijih opozicionih političara u zemlji i mogućeg rivala Erdoganu. Kako je primetio Vutrih, mnogi u Turskoj vide gradonačelnika najvećeg turskog grada kao ozbiljnog kandidata za predsednika u budućnosti kada se za to ukaže prilika. Ekspert veruje da će Imamoglu imati veći zamah od drugog mogućeg opozicionog kandidata, gradonačelnika Ankare Mansura Javasa, ako bude u mogućnosti da uđe u predsedničku trku.

 

BONUS VIDEO:

HUMANITARNA POMOĆ ZA GAZU: Na snimku se vidi avion koji ispušta humanitarnu pomoć

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave