ARMATA T-14 KOST U GRLU BRITANACA: MO Velike Britanije ponovo o ruskom supertenku – da, ušao je u trupe (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 04. 2024. u 07:11

BRITANSKO ministarstvo odbrane posle dužeg vremena ponovo se oglasilo o ruskom tenku Armata T-14.

АРМАТА Т-14 КОСТ У ГРЛУ БРИТАНАЦА: МО Велике Британије поново о руском супертенку – да, ушао је у трупе (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Kako je Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo, Rusija je taj tenk uvela u operativnu upotrebu.

-Potvrđeno je da je glavni borbeni tenk „armata“ ušao u službu ruske vojske, ali da neće biti raspoređen u Ukrajinu. Ovo je vrlo verovatno zbog visokih troškova i potencijalne štete po reputaciju gubitka „prestižnog“ tenka u borbi, saopštili su Britanci.

Inače, o tome su ruski mediji pisali još 4. marta 2024. godine. To ukazuje da je Britancima trebalo skoro mesec dana da potvrde ovu vest iako su se mnogo smejali tome.

Novi ruski tenk T-14 „armata“ usvojen je od strane ruske vojske, ali se neće koristiti u zoni borbenih dejstava. Ovo je saopštio šef Rosteka Sergej Čemezov.

Tenk „armata“ je uveden u upotrebu, iako je još uvek na testiranju. Po svojim karakteristikama značajno nadmašuje sve tenkove u službi Oružanih snaga Rusije, ali visoka cena stavlja tačku na njegovu moguću upotrebu na frontu. Ministarstvu odbrane je lakše kupiti slične tenkove T-90M proriv, koji takođe imaju odlične karakteristike, ali su mnogo jeftiniji.

-Armata je, generalno, malo skuplja. Što se tiče funkcionalnosti, ona je, naravno, mnogo bolja od postojećih tenkova, ali je preskupa, pa je malo verovatno da će je vojska sada koristiti. Lakše im je da kupe slične T-90, RIA Novosti citiraju reči Čemezova. Istovremeno, šef Rosteka je pojasnio da se radi upravo o specijalnoj operaciji koja zahteva mnogo novca. Stoga je fokus na jeftinijim tenkovima i drugom naoružanju. Prethodno su se pojavile informacije da je „armata“ testirana u Siriji, kao i u zoni borbenih dejstava u Ukrajini.

Ruska platforma „armata“ izvorno je zamišljena kao temelj tenka T-14.

RUSKI TENK T-14

Tenk „armata“ predstavljen je javnosti još u maju 2015. godine, ali do danas još nije ušao u masovnu serijsku proizvodnju. Poslednje vesti govore da bi serijska proizvodnja tenka trebala da započne krajem 2021. i da će biti proizvedeno ukupno oko 2.000 tenkova.

Tenk T-14 „armata” (Objekt 148) pripada četvrtoj tehnološkoj generaciji.

Ovaj tenk se razlikuje od decenijama ustaljene paradigme gradnje tenkova po tri osnovna pristupa: sva tri člana posade su u upravnom odeljenju napred, zaštićena u posebnoj oklopnoj kapsuli sa daljinski upravljanom kupolom i naoružanjem, maksimalno zaštićena i od eksplozije municije iza njih ima brojne sisteme optoelektronskog osmatranja i nišanjenja – danju i noću i aktivni sistem zaštite od projektila i mina iz sve tri sfere – sa zemlje, iz vazduha i ispod zemlje.

U konstrukciji tenka primenjena su najnovija tehnička i tehnološka dostignuća oklopne zaštite sa novim modelom kombinovanog višeslojnog, razmaknutog i modularnog oklopa. Osnovni oklop u prednjem delu tenka T-14 štiti od svih potkalibarnih projektila kalibara do 120 mm, a od kumulativnih kalibara do 150 milimetara. Primenjeni čelik ima visoke zaštitne karakteristike. Novi tip ERO (eksplozivni reaktivni oklop) „relikt” dodatno štiti i od kinetičkih projektila, smanjujući im probojnost za 50 odsto (350 mm), a od kumulativnih za 90 odsto (oko 800 mm), odnosno zajedno sa osnovnim oklopom ekvivalent zaštite tenka dostiže 1.500 milimetara.

Foto MO Rusije

Pored motorno-transmisionog odeljenja su rešetke za zaštitu od kumulativnih projektila. Kupola je spolja, takođe, prekrivena pancirnim limom novog čelika iznad osnovnog oklopa i panelima ERO, kao i prednji oklop tela i bočne strane na dve trećine dužine.

Sistem aktivne zaštite „afganit” sprečava gađanje u tenk i potkalibarnih projektila, brzine do 1.700 m/s, ne samo od kumulativnih, presretanjem na daljinama od 200 do 15-20 m ispred tenka. U sklopu sistema „afganit” na krovu kupole su dva paketa sa po 12 dimnih kutija pokretnih po azimutu i jedan paket sa 24 kutije fiksno usmerenih kutija uvis za odbranu od napada odozgo.

Novi top 2A-82-1M kalibra 125 mm (L/48) ima povećan borbeni komplet na 45 metaka, od kojih su 32 u automatu za punjenje, a 17 u zadnjoj niši kupole. Top nema odvodnik barutnih gasova, jer u kupoli nema posade pa dim baruta ne smeta, a doprinosi većem pritisku u cevi, većoj početnoj brzini projektila.

Brzina gađanja sa novim automatom za punjenje topa povećana je na 10–12 metaka u minutu, a efikasna daljina gađanja do osam kilometra. S topom je spregnut mitraljez PKTM 7,62 mm (6P7K) sa 1.000 metaka spremnih za paljbu i još 1.000 u odvojenoj kutiji.

Foto: EPA

U sastavu SUV-a ugrađeni su višekanalni sistemi za osmatranje, nišanjenje i praćenje pokretnih ciljeva, danju i noću, i u uslovima ograničene vidljivosti usled zamućenosti atmosfere. Nišandžija raspolaže višekanalnom nišanskom spravom, koja ima optički kanal, TV kameru, termalnu kameru, laserski daljinomer i sistem za lasersko vođenje POR. Daljina osmatranja u dnevnom kanalu je do osam kilometara, a u termalnom detekcija cilja do pet km.

U tenk je ugrađen novi višegorivi dizel-motor A-83-3A od 1.500 KS omogućuje najveću brzinu do 80 km/h po putu i terensku 50–55 km/h i autonomiju od 500 kilometara. Motor je četvorotaktni, 12-cilindarski, dizel, višegorivi, sa dva turbokompresora sa međuhlađenjem vazduha i tečnim sistemom za hlađenje motora. Transmisija je planetarna mehanička, sa dva menjača objedinjena s bočnim prenosnicima snage i hidrauličnim sistemom za upravljanje.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?