KO SU DVA IRANSKA GENERALA UBIJENA U IZRAELSKOM NAPADU: IDF nastavlja sa vazdušnim atentatima sa F-35 i podrškom džihadistima u Siriji (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 04. 2024. u 19:11

IZRAELSKI vazdušni napad na iransku diplomatsku zgradu u Damasku 1. aprila ubio je brigadnog generala u elitnim snagama Kuds Revolucionarne garde u zemlji Mohameda Reza Zahedija, koji je imao centralnu ulogu u nadgledanju i podršci paravojnih operacija podrške sirijskom države kao i koordinaciju sa libanskom milicionom grupom Hezbolah.

КО СУ ДВА ИРАНСКА ГЕНЕРАЛА УБИЈЕНА У ИЗРАЕЛСКОМ НАПАДУ: ИДФ наставља са ваздушним атентатима са Ф-35 и подршком џихадистима у Сирији (ВИДЕО)

Foto USAF/Vojska SAD

Deset drugih je ubijeno u izraelskom napadu, uključujući nekoliko diplomata na dugom stažu i generala Hadžija Rahimija, zamenika generala Zahedija. Nepotvrđeni izveštaji ukazuju da je treći general, brigadni general Hosein Amirolah, koji služi načelnik generalštaba snaga Kuds u Siriji i Libanu, takođe možda bio među žrtvama ili nameravanim ciljevima napada. Čini se da je napad bio posebno tempiran da neutrališe visoke iranske vojne vođe i izveden je korišćenjem projektila dugog dometa ispaljenih izvan sirijskog vazdušnog prostora, što je bila norma za izraelske napade od 2018. nakon gubitka lovca F-16 od sirijskog PVO u februaru te godine.

Posle napada, iranski ambasador u Sirijskoj Arapskoj Republici Hosein Akbari izjavio je da je konzulat u sirijskoj prestonici pogođen sa šest projektila koje su ispalili lovci F-35, dok su tela u to vreme još uvek identifikovana u ruševinama. On je obećao da će iranski odgovor na napad biti „istih razmera i oštrine“, ne otkrivajući dalje detalje.

Izraelski F-35 su od oktobra dobili posebno velike količine rezervnih delova i druge podrške od NATO partnera u programu F-35, pre svega Holandije i Sjedinjenih Država, što je jedinicama omogućilo da održavaju neuobičajeno visok tempo operacija. Izveštava se da su F-35 gađali sirijske i Hezbolahove mete, kao i niz civilnih i vojnih ciljeva u palestinskom pojasu Gaze. Lansiranje projektila izvan Sirije nije testiralo stelt sposobnosti F-35 protiv sirijske protivvazdušne odbrane, iako su drugi izraelski lovci koji su koristili skoro zastarele radare sa mehanički skeniranjem i mnogo starije veze za prenos podataka bili dobro optimizovani za izvođenje vremenski osetljivih operacija i održavanje veoma visoka svest o situaciji do su to radili.

Foto: AP

SARADNjA IZRAELA I TURSKE PROTIV SIRIJE?

Najnoviji izraelski napad na sirijske ciljeve dolazi pošto su paravojne formacije koje podržava Iran u regionu postigle sve veći uspeh lansirajući dronove, artiljeriju i raketne napade na niz izraelskih i američkih ciljeva, pri čemu je takođe uspešno izveden napad dronom na izraelsku pomorsku bazu od strane grupa iračkih milicija 1. aprila.

Napad na Damask takođe je usledio nakon izraelskih vazdušnih napada 29. marta na snage Sirijske arapske armije u provinciji Alep u blizini turske granice, uzrokujući blizu 40 mrtvih. Ovi napadi su se poklopili sa eskaliranim ofanzivama islamističkih grupa koje podržava Turska protiv sirijskih snaga u regionu, omogućavajući džihadističkim milicijama na terenu da eskaliraju svoje ofanzive kao deo opšteg trenda paralelnih napada na Siriju koji su pokrenuli Izrael i Turska.

Dok pružaju blisku vazdušnu podršku pobunjenicima koje sponzoriše Turska, izraelski udari su se fokusirali na neutralisanje ključnih vojnih i političkih lidera. Nedavni napadi ove prirode uključivali su ubistvo brigadnog generala Korpusa Revolucionarne garde Sejeda Razija Musavija, dugogodišnjeg savetnika lokalnih snaga u Siriji, u preciznom udaru na Damask 25. decembra. To je takođe uključivalo ubistvo dronom zamenika lidera Hamasa Saleh Al Arouri u glavnom gradu Libana, Bejrutu, 2. januara.

Izrael je takođe pružio obaveštajnu podršku operaciji CIA za ubistvo najvišeg i odlikovanog vojnog zvaničnika Irana generala Kasema Sulejmanija 2. januara 2020. godine, sa obaveštajnim agencijama zemlje i njenim vazdušnim snagama između njih. koji je zaslužan za više uspešnih atentata između tog vremena i eskalacije regionalnih neprijateljstava u oktobru 2023.

militarywatchmagazine.com

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusij i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave