NEHAMER O HAPŠENJU AUSTRIJSKOG OBAVEŠTAJCA: Beč treba da pojača bezbednost kako bi sprečila rusku infiltraciju

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

01. 04. 2024. u 18:29

NEDAVNO hapšenje bivšeg austrijskog obaveštajnog oficira Egista Ota zbog ozbiljnih optužbi za špijuniranje u korist Rusije sugeriše da Austrija treba da pojača bezbednost kako bi sprečila rusku infiltraciju, rekao je danas austrijski kancelar Karl Nehamer.

НЕХАМЕР О ХАПШЕЊУ АУСТРИЈСКОГ ОБАВЕШТАЈЦА: Беч треба да појача безбедност како би спречила руску инфилтрацију

Foto: Tanjug

On je rekao da su optužbe protiv Ota, koji je radio za sada ugašenu obaveštajnu agenciju "teške".

- S jedne strane, ove optužbe mora da reši pravosuđe. S druge strane, potrebna je procena i razjašnjenje bezbednosne situacije zemlje. Moramo da sprečimo da ruske mreže špijuna prete našoj zemlji infiltriranjem ili instrumentalizacijom političkih partija - rekao je austrijski kancelar, prenosi AP.

On je najavio da će sazvati Savet za nacionalnu bezbednost sledećeg utorka.

Krivični sud u Beču odobrio je danas 14-dnevno produženje pritvora Otu. Bečko javno tužilaštvo odbilo je da pruži detalje o optužbama za špijunažu, ali je navelo da se one odnose na „zloupotrebu položaja“ i da su „štetne po Austriju“.

Prema izveštaju austrijskog dnevnog lista Der Standard, Ot je osumnjičen da je ruskim vlastima još 2022. godine predao potencijalno osetljive podatke sa mobilnih telefona trojice bivših visokih zvaničnika austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mobilne telefone trebalo je da poprave informatičari bivše austrijske domaće obaveštajne službe, Savezne kancelarije za zaštitu ustava i protivterorizma, ili BVT, nakon što su pali u vodu tokom izleta čamcem Dunavom 2017. godine.

Podaci iz telefona su umesto toga dospeli u Otove ruke, a on ih je navodno prosledio ruskim bezbednosnim zvaničnicima.

Ot je uhapšen u petak nakon što su vlasti u Velikoj Britaniji prenele informacije o njegovom slučaju  austrijskim kolegama, naveo je Der Standard.

Nemački mediji su prošlog meseca objavili da se Ot ​​i još jedan bivši austrijski obaveštajac sumnjiče da su špijunirali potencijalne mete u Evropi i da su prosledili informacije bivšem glavnom operativnom direktoru nemačke kompanije za finansijske usluge Virecard - Janu Marsaleku, za koga tvrde da je povezan sa ruskim obaveštajnim službama najmanje od 2014.

Ot i njegov kolega su navodno pomogli Marsaleku da pobegne iz Austrije privatnim avionom 2020. nakon kolapsa Virecard-a. Ot je u nedavnom intervjuu nemačkom časopisu Der Spiegel odbacio optužbe protiv njega kao neosnovane.

 

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI - Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)