"PRETNJA IZ KINE I DALJE RASTE": Tajvan pojačao vojne vežbe

Novosti online

26. 03. 2024. u 10:22

TAJVAN je testirao svoju protivvazdušnu odbranu i najavio da će intenzivirati vojne vežbe zbog čestih vojnih aktivnosti Kine blizu ostrva.

ПРЕТЊА ИЗ КИНЕ И ДАЉЕ РАСТЕ: Тајван појачао војне вежбе

FOTO: AP/Tanjug

Komanda vazduhoplovnih snaga Tajvana je u kratkom saopštenju navela da je između 5 i 7 sati po lokalnom vremenu izvela "sveobuhvatne vežbe protivvazdušne odbrane" koristeći domaće rakete zemlja-vazduh "skaj bou" i "patriot" američke proizvodnje, zajedno sa avionima i mornaričkim brodovima.

- Suočeni sa kineskim avionima i brodovima koji često zadiru u blizinu mora i vazdušnog prostora Tajvana, vazdušne snage će nastaviti da povećavaju intenzitet vežbi kako bi se nosile sa potencijalnim pretnjama - saopštile su vazduhoplovne snage.

Govoreći u Suaou na istočnoj obali Tajvana, gde se nalazi velika pomorska baza, portparol ministarstva odbrane Sun Li Fang je rekao da, iako ne postoji direktna veza između, kako je on nazvao rutinskih godišnjih vojnih vežbi poput ovih, i trenutnih tenzija, pretnja iz Kine i dalje će rasti.

- Veoma je važno povećati naše ukupne vojne sposobnosti - rekao je on novinarima.

Kina tvrdi da polaže pravo na Tajvan, ali Tajpej to odbacuje i kaže da samo stanovnici ostrva imaju pravo da odlučuju o budućnosti Tajvana.

(jutarnji.hr)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)