ZAPADNI MEDIJI: Novac koji su SAD izdvojile za Kijev u martu - potrošen još u novembru

Novosti online

26. 03. 2024. u 09:32

PAKET finansijske pomoći Kijevu od 300 miliona dolara, koji je američki Kongres odobrio prošle subote, potrošen je još u novembru 2023. godine, kada su vlasti u zemlji pokušavale da izbegnu zatvaranje zbog nedostatka finansijskih sredstava, preneo je list „Politiko“.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Новац који су САД издвојиле за Кијев у марту - потрошен још у новембру

Američki kongres, Foto AP

- Novac izdvojen u okviru inicijative za pomoć bezbednosti Ukrajine bio je deo vladinog budžetskog paketa od 1,2 biliona dolara koji je u subotu potpisao predsednik Džo Bajden. Ali u stvari, novac je zadužen još u novembru, kada je Pentagon radio prema privremenoj rezoluciji o nastavku finansiranja - piše portal, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Kako se navodi, sredstva „trenutno nisu dostupna za korišćenje“. List napominje da je njihovo izdvajanje bilo uglavnom simbolično: čak i kada bi mogla da se koriste, ne bi promenila situaciju na bojnom polju.

Predsedavajući Predstavničkog doma republikanac Majk Džonson i lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer ranije su postigli dogovor o finansiranju rada vlade u iznosu od 1,66 biliona dolara za celu fiskalnu 2024. godinu, koja je u SAD počela u oktobru 2023. Međutim, kongresmeni u Kapitolu nisu imali dovoljno vremena da donesu sveobuhvatan budžet pre zatvaranja, zbog čega su ponovo morali da pristanu na privremenu rezoluciju koja je bila treća od početka tekuće fiskalne godine.

Zatvaranje (šatdaun) je prestanak rada vladinih agencija zbog nedostatka sredstava.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!