RAT U UKRAJINI: Rusija sprema novi udar - Bombarderi se ponovo spremaju za poletanje; Pogođeno skladište Naftogasa kod Lavova (VIDEO/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

24. 03. 2024. u 06:58 >> 22:38

RAT u Ukrajini – 760. dan. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage rano jutros gađale Kijev i okolinu Lavova. Kijev nastavlja sa napadima dronovima i raketnim udarima na Belgorod, tvrdi Moskva. Iznad Sevastopolja oborene ukrajinske rakete, saopštio je ruski regionalni gubernator. Oružane snage Rusije tvrde da su zauzele selo Krasnoje u pravcu Donjecka, kao i da su poboljšale pozicije duž linije fronta.

РАТ У УКРАЈИНИ: Русија спрема нови удар - Бомбардери се поново спремају за полетање; Погођено складиште Нафтогаса код Лавова (ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Tviter

Raketna opasnost iznad Kurske oblasti

Gubernator Kurske oblasti na svom telegram kanalu je kazao da je u toku raketna opasnost.

Rusija sprema novi uzvratni udar: Bombarderi se ponovo spremaju za poletanje

Ukrajinski propagandni resursi sa uzbunom izveštavaju o tome, objavljujući mapu i opisujući „situaciju na ruskim aerodromima“:

Aerodrom Engels. Posle noćnog napada, sleteo je 7k TU-95MS. Nakon sletanja, bokovi su već bili opremljeni novim projektilima Ks-101/555/55.

Aerodrom Olenia. Posle noćnog napada ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na aerodrom Olenja, sleteo je 7k TU-95MS. Bokovi se takođe ponovo opremaju projektilima.

Aerodrom Mozdok. Na aerodromu se nalazi 12 TU-22M3, sve ploče su opremljene raketama Kh-22/32, velika je verovatnoća da će ovi dasci biti uključeni u sledeći raketni napad.

Aerodrom Savasleika. MiG-31K su u borbenoj gotovosti.

Foto: Printscreen

Ukrajina izgubila 50 odsto energetskih kapaciteta u jednom danu

DTEK je izgubio 50% svojih proizvodnih objekata tokom najvećeg ruskog odmazde 22. marta

Ovo je najveći napad na energetski sektor tokom čitavog rata. Za obnovu objekata biće potrebni meseci.

-Ako govorimo o DTEK grupi, onda je izgubljeno 50% proizvodnih objekata. Koliko je vremena i novca potrebno da se to obnovi, saznaćemo za nekoliko dana. Mogu sa sigurnošću da kažem da ovaj proces neće trajati ne dan, a ni nedelju ili mesec, rekao je direktor IASNO Kovalenko.

 

Oborene 22 raket iznad Belgorodske oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su 22 rakete višecevnog sistema RM-70 "Vampir" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pogođeno skladište Naftogasa kod Lavova

Raketni napad protekle noći u Lavovskoj oblasti, zapad Ukrajine; izveden je na skladište gasa Naftogasa, saopštila je kompanija, prenosi portal „Strana“.

U zapadnoj Ukrajini se nalaze jedni od najvećih podzemnih skladišta gasa u Evropi. To je važan element snabdevanja gasom Ukrajine i transporta gasa u Evropu.

U Naftogasu kažu da „napad neće uticati na snabdevanje ukrajinskih potrošača plavim gorivom“.

FOTO:Printskrin

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da su, između ostalog, izvedeni napadi na gasna postrojenja. Mediji su javili da je eksplozija odjeknula u oblasti Strija.

Treba napomenuti da se u okolini ovog grada nalazi skladište gasa Bilče-Volicko-Ugersko, koje je drugo po veličini u Evropi i najveće u Ukrajini.

Nije precizirano da li je konkretno ono pogođeno.

 

 

Prvi nemački Marder u rukama Rusa (VIDEO)

Vojnici 1. Slavjanske brigade zarobili su prvo nemačko borbeno vozilo pešadije Marder 1A3 u borbama kod Avdejevke.

 

Harkov bez struje, pogođene sve trafostanice i TE

Sve trafostanice u Harkovu, kao i termoelektrana, uništene su, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

"Nema odgovora na pitanje koliko će trajati remont. Ekipe rade, ali je velika šteta, sve trafostanice su uništene, termoelektrana je uništena", rekao je on.

Ranije je bilo saopšteno da manje od pola građana ima struju.

Napad na Odesu

Eksplozija je odjeknula u Odesi, prenose ukrajinski mediji.

Ruska PVO oborila 11 krstarećih raketa "storm šedou"

Ruski PVO sistemi oborili su 172 ukrajinske bespilotne letelice, 11 krstarećih raketa "storm šedou", tri protivbrodske raketee "neptun" i 22 projektila iz višecevnih raketnih bacača i druge ciljeve, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Glavno s brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Kijev izgubio 1000 vojnika, i više komada tehnike (VIDEO)

Ruska vojska poboljšala je taktički položaj na južnodonjeckom pravcu, gde je porazila ukrajinske formacije na području Urožajnog, likvidiravši 140 ukrajinskih vojnika.

Kijev je 140 vojnika izgubio i na kupjanskom pravcu, gde su ruske snage odbile tri ukrajinska kontranapada, uništivši i jedan artiljerijski sistem M777, haubicu MSTA-B i dva samohodna artiljerijska uređaja „gvozdika“.

Na donjeckom pravcu ruske jedinice su zauzele pogodnije položaje, odbijen je jedan ukrajinski kontranapad, a Kijev je izgubio do 300 vojnika.

Na hersonskom pravcu ruska vojska je likvidirala do 50 vojnika i uništila dve američke haubice.

Na avdejevskom pravcu ruske snage su poboljšale položaje na prvim linijama, odbivši devet ukrajinskih kontranapada. Kijev je izgubio do 360 vojnika.

Ruska vojska nastavlja da likvidira diverzante u pograničnim oblastima Ukrajine. Ukrajinske snage su izgubile do 40 vojnika na području naselja Potihonovo i Zemljanki u Harkovskoj oblasti.

Na belgorodskom pravcu nastavlja se otkrivanje i likvidiranje diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinska vojska odustala od forsiranja Dnjepra

Ukrajinska vojska je praktično obustavila pokušaje da forsira Dnjepar, kako bi se prebacila na levu obalu Hersonske oblasti, izjavio je za Sputnjik gubernator regiona Vladimir Saljdo.

-Određeni broj njih se još krije na levoj obali. Hranu i municiju im ponekad dostavljaju teškim dronovima. Evakuaciju ranjenih, a još manje ubijenih, čak i ne planiraju. To je karta u jednom pravcu, rekao je Saljdo.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je pokušavala da se prebaci preko Dnjepra kako bi „poglavar kijevskog režima mogao da izvesti svoje gazde da je prisutan na levoj obali Dnjepra“.

 

Novi napad "kinžalima" na Lavovsku oblast

Rusija je ponovo napala Lavovsku oblast hipersoničnim raketama "kinžal".

- Neprijateljski MiG-31K je pogodio Lavovsku oblast hipersoničnim raketama "kinžal". Objekat kritične infrastrukture koji su napadači ciljali noću, pogođen je dva puta. Vatrogasci koji su gasili požar su uspeli da se prebace na bezbedno mesto - rekao je načelnik Lavovske regionalne vojne administracije Maksima Kozicki.

Zaharova: Opravdanje Vašingtona za Kijev treba smatrati dokazom

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da bi do okončanja istrage o terorističkom napadu na "Krokus siti hol", svako opravdanje Kijeva od strane Vašingtona trebalo smatrati dokazom. 

- Sve dok se istraga o terorističkom napadu u "Krokus siti holu" ne završi, svaka fraza Vašingtona koja opravdava Kijev treba da se smatra dokazom. Na kraju krajeva, finansiranje terorističkih aktivnosti kijevske organizovane kriminalne grupe od strane američkih liberalnih demokrata i učešće u korupcijskim šemama porodice (predsednik SAD Džozef) Bajden traju već dugi niz godina - napisala je Zaharova na Telegramu. 

Kako je primetila Zaharova, zvanična predstavnica Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adrijen Votson je odmah nakon tragedije rekla da Ukrajina navodno nije umešana u teroristički napad u Krasnogorsku, ali da je "za sve kriv zabranjeni ISIS". 

- Kad bi samo mogli da reše atentat na sopstvenog predsednika (Džona) Kenedija tako brzo. Ali ne, više od 60 godina nisu uspeli da saznaju ko ga je ubio. Ili možda i ISIS? Ili će odložiti još 60 godina - rekla je Zaharova.

Oštećen dalekovod i toplotna mreža u Krivom Rogu

Ruševine koje su padale u Krivom Rogu oštetile su toplotne mreže i dalekovod, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak.

Naveo je i da je zbog nestanka struje ugašeno nekoliko kotlarnica u gradu.

Glatkov: Iz Belgorodske oblasti 690 dece odlazi u Samaru i Astrahanj

Deca iz Belgorodskog okruga napuštaju region i na poziv lokalnih guvernera putuju u Samarsku i Astrahansku oblast, saopštio je gubernator Vjačeslav Glatkov.

- Danas 150 naše dece iz Belgorodske oblasti putuje u Astrahansku oblast, a 540 dece, dečaka i devojčica, putuje u Samarsku na poziv gubernatora tih oblasti. Veoma sam zahvalan svima koji su reagovali na našu nesreću i pomažu našoj deci da sada privremeno nađu bezbedno mesto - naveo je Glatkov na Telegramu.

Dodao je i da je dogovor sa guvernerima da prihvate decu na tri sedmice. 

Požar na energetskom objektu u oblasti Lavova

Na objektu energetske infrastrukture u oblasti Lavov izbio je požar nakon ruskog napada "šahedima", saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Maksim Kozickij na Telegramu.

Ministarstvo odbrane: Ruska raketa uletela u Poljsku

Tokom masovnog granatiranja Ukrajine, jedna od krstarećih raketa narušila je vazdušni prostor Poljske, saopštilo je Ministarstvo odbrane te države. 

- Došlo je do narušavanja poljskog vazdušnog prostora jednom od krstarećih raketa koje je noćas lansirala avijacija dugog dometa Ruske Federacije. Meta napada bili su gradovi Zapadne Ukrajine - objavilo je poljsko Ministarstvo odbrane na društvenoj mreži Iks (Tviter).

Navedeno je da je raketa je ušla u poljski prostor u blizini grada Osjerdov, Lublinsko vojvodstvo, i tamo se zadržala 39 sekundi. Tokom celog leta pratili su ga vojni radari.

Poljska aktivirala avione zbog napada na zapad Ukrajine

Generalštab poljske vojske saopštio je putem društvene mreže Iks da su poljski i avion saveznika aktivirani rano jutros zbog, kako navode, ruskog napada na zapad Ukrajine i u blizini granice sa Poljskom, preneo je Rojters.

Ukrajina: Ruske snage gađale Kijev i Lavov

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage pokrenule vazdušne napade na Kijev i okolinu Lavova, preneo je Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je na Telegramu naveo da je u ukrajinskoj prestonici zabeleženo nekoliko eksplozija pošto su sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani kako bi odbili napad.

Šef ukrajinske vojne administracije Sergij Popko je na Telegramu objavio da je ukrajinska PVO uništila desetine, kako je istakao, ruskih raketa nad Kijevom i u okolini grada.

Dodao je da prema preliminiranim informacijama nema žrtava ni veće materijalne štete.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji naveo je na Telegramu da na sam grad nije bilo napada, ali da je oko 20 raketa palo u širem području grada ciljajući "kritičnu infrastrukturu".

Kijev saopštio: Elimisana grupa ruskih vojnika

Kijev je saopštio da je u Melitopolju, koji kontrolišu ruske trupe, eliminisana grupa ruskih vojnika.

Sa druge strane Moskva tvrdi da odbija ukrajinske rakete i dronove iznad pograničnog grada Belgoroda.

Ruski PVO oborio 10 ukrajinskih projektila

Ruska uprava na Krimu saopštila je da je PVO oborila više od deset ukrajinskih projektila iznad Sevastopolja, javlja Rojters.

Posle masovnih udara na energetske sisteme Ukrajine, ruska vojska nastavila je sa ofanzivnim dejstvima. Kako navode, reč je o odgovoru na  ukrajinsko granatiranje pograničnih regiona. 

Kijev tvrdi da Moskva priprema 100 hiljada trupa za novu letnju ofanzivu.

 

BONUS VIDEO: JOŠ JEDNA EKSPLOZIJA U BELGORODU - Trenutak kada je projektil pogodio objekte sportskog kompleksa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!