HRVATI APSOLUTNI REKORDERI U DOJAVLJIVANJU ZEMLJOTRESA: I na najmanji potres reaguju burno

Novosti online

22. 03. 2024. u 09:39

HRVATI su apsolutni rekorderi po dojavljivanju zemljotresa Evropskom mediteranskom centru (EMSC), koji ima internet platformu za registrovanje potresa, kaže seizmolog Krešimir Kuk.

ХРВАТИ АПСОЛУТНИ РЕКОРДЕРИ У ДОЈАВЉИВАЊУ ЗЕМЉОТРЕСА: И на најмањи потрес реагују бурно

Foto: Printskrin

Kuk je, gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" na HRT-u, govorio o godišnjici snažnog zemljotresa koji je pre četiri godine pogodio Zagreb i istakao da se događa to da na svaki potres, čak i onaj koji se, kako kaže, doslovno jedva oseti u užem epicentralnom području, građani reaguju burno i prijavljuju EMSC-u svoje doživljaje.

- Na neki način je to iznenađujuće jer se radi o slabim potresima, ali to je pokazatelj da su ljudi nemirni, nesigurni, dakle da još uvek nismo zaboravili, naveo je Kuk.

Podsetio je da je poslednjih dana bilo nekoliko slabijih potresa na zagrebačkom području, koje su mnogi prijavili EMSC-u.


 

BONUS VIDEO: SPEKTAKL „PRAZNIK SVETLOSTI“ NA PET LOKACIJA: Užice je od večeras prestonica kulture Srbije u 2024

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024