PAPA FRANJA IZOPŠTIO BELGIJSKOG SVEŠTENIKA IZ CRKVE: Biskup izbačen zbog stravičnih optužbi za pedofiliju

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

21. 03. 2024. u 19:28

PAPA Franja isključio je iz redova sveštenstva bivšeg belgijskog biskupa Rožera Vangeluvea koji je pre više od 10 godina priznao da je seksualno zlostavljao dva nećaka, saopštila je danas belgijska katolička crkva.

ПАПА ФРАЊА ИЗОПШТИО БЕЛГИЈСКОГ СВЕШТЕНИКА ИЗ ЦРКВЕ: Бискуп избачен због стравичних оптужби за педофилију

Foto: Profimedia

Belgijska crkva je saopštila da su njeni biskupi više puta tražili da Vangeluve bude isključen iz crkve i da smatra da je "sramno" što je on zvanično ostao biskup, iako sa malim ovlašćenjima, preneo je Rojters.

Crkva je navela da će Vangeluve trenutno ostati u opatiji gde se nalazi i da će živeti u izolaciji.

Belgijski premijer Aleksander de Kro rekao je da je belgijska vlada pozvala Vatikan da reaguje brzo.

- Ovo je ispravna odluka. Dolazi kasno, ali je neophodan korak za žrtve u njihovoj potrazi za pravdom - naveo je De Kro na platformi X. 

Belgijski ministar pravde pozvao je Vatikan da izrekne strogu kaznu za Vangeluvea.

Vangeluve (87) je podneo ostavku na mesto biskupa Briža 2010. godine nakon što je priznao da je seksualno zlostavljao jednog nećaka 13 godina. 

Vangeluve je godinu dana kasnije priznao da je zlostavljao i drugog nećaka, navodeći da se ne smatra pedofilom. 

Belgijski tužioci su tada rekli da je slučaj zlostavljanja zastareo da bi Vangeluve mogao da bude optužen. 

 

BONUS VIDEO: DR NOVOSTI - Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!