RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe na granici; Ruska vojska napreduje u Zaporožju i kod Avdejevke; Kijevu gori pod nogama (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

17. 03. 2024. u 07:17 >> 01:53

RAT u Ukrajini – 753. dan

РАТ У УКРАЈИНИ:  Жестоке борбе на граници; Руска војска напредује у Запорожју и код Авдејевке; Кијеву гори под ногама (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Žestoke borbe na granici; Ruska vojska napreduje u Zaporožju i kod Avdejevke (VIDEO/MAPA)

Granatiranje ruskih gradova se nastavlja. Na Belgorod je ispaljeno nekoliko plotuna iz MLRS. Jedna raketa je pogodila privatni sektor, gde je poginula 16-godišnja devojčica. Još jedan pogodak bio je u zgradu vrtića. Za nedelju dana uništeno je više od 200 stanova.

Granatiranje se vrši i u drugim pravcima - u Šebekinskom i Grajvoronskom okrugu, u LNR Alčevsk. Aktivni su i dronovi Oružanih snaga Ukrajine. U protekla 24 sata ukrajinski dronovi su istovremeno napali ciljeve u osam regiona Rusije: mete napada su i dalje rafinerije nafte, kojima VSU nastoji da nanese maksimalnu štetu. Bilo je pogodaka u Rafineriji nafte Slavjansk na Krasnodarskoj teritoriji. Pitanje odbrane rafinerija i naftnih baza postaje sve akutnije. Samo ove nedelje napadnuto je 11 objekata naftne industrije, a oštećene su četiri rafinerije nafte.

Ilustracija telegram rybar


Ruska vojska je, zauzvrat, udarila na sabirnu tačku za bespilotne čamce, lokaciju NATO sistema protivvazdušne odbrane Iris-T i radionicu za proizvodnju dronova, a takođe je gađala još jedan lanser Vampir koji je granatirao Belgorod.

U pravcu Hersona nema vesti sa ratišta, ali su Oružane snage Ukrajine ponovo počele da napadaju civilno stanovništvo. Dron je udario u spomenik žrtvama fašizma u Kahovki, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su povređene.



Na Zaporoškom frontu borbe su se pojačale u nekoliko oblasti. Oružane snage Rusije izvršile su napad na selo Mirnoje severoistočno od Verbovoja, nedaleko od Guljajpolje. Napad je bio iznenadan i uspešan – ruska vojska je oslobodila selo od ukrajinskih oružanih snaga. U Rabotinu se nastavljaju teške pozicione borbe, nijedna strana ne napreduje. Možda će rusko napredovanje kod Verbovoja primorati ukrajinske oružane snage da podele snage i vatrenu moć između dva odseka i malo olakšati naš borbeni rad u oblasti Rabotina.

Ilustracija telegram rybar


Nema promena na Donjeckom frontu. Ima pozicionih borbi, ali nema taktičkih promena.

Zapadno od Avdejevke, ruske oružane snage razvijaju ofanzivu duž cele linije Tonjenjkoje – Orlovka – Berdiči. U svakom od naselja postoji blagi napredak, uprkos žestokim kontranapadima Oružanih snaga Ukrajine. Oni sa terena javljaju da između Orlovke i Berdičija ruske jedinice teraju ukrajinske oružane snage da se presele u Semjonovku. Ukrajinski izvori govore o izgradnji nove odbrambene linije na području grada Selidova, koji se nalazi otprilike 25 km zapadno od Orlovke i Berdičija. Najveći deo ovog prostora su njive, u koje će biti prilično teško ukopati se.

Ilustracija telegram rybar


Na Artjomovskom pravcu ruska vojska neumorno juriša na Bogdanovku, ali do sada nisu uspeli da se učvrste. Avijacija i artiljerija metodično gađaju ciljeve u Časovom Jaru, odakle dolaze pojačanja u Krasnoje (Ivanovskoje), i zapadnu periferiju Krasnoga, gde još uvek drže položaje VSU.

Vode se pozicione borbe na Severskom, Krasnolimanskom i Kupjanskom pravcu, nema vesti o promenama situacije na liniji dodira.

Ilustracija telegram rybar



Pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da prodru na teritoriju Belgorodske i Kurske oblasti ne prestaju. Ponovo su pokušali da izvrše frontalni napad oklopnim vozilima u oblasti Spodarjušino, bilo je pokušaja da se ispuste male DRG, a FPV dronovi su aktivno radili. Teške borbe se nastavljaju i u Kozinku, gde je ruska vojska oborila helikopter Oružanih snaga Ukrajine, za sada nije jasno da li je u pitanju jurišni ili desantni helikopter. Ruske jedinice uzvraćaju, koristeći kamikaze bespilotne letelice i artiljeriju, FAB i rakete.

 

Zelenski čisti vojsku

„Čišćenje“ ukrajinske vojske od vojnih lica koja su u ovoj ili onoj meri lojalna bivšem glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Zalužnim se nastavlja, počev od govornika Vazduhoplovstva Jurija Ignata, do sada govornika grupe trupa Tavrija, Dmitrija Lihovoja, koji je izgubio svoju funkciju.

Uništena fabrika tenkova u Nikolajevu

U ruskim raketnim napadima na Nikolajev uništena je ,između ostalog, i fabrika za proizvodnju tenkova, u kojoj je remontovana strana vojna tehnika, uključujući nemačke tenkove „leopard-2“, saopštio je Sputnjiku koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedjev.

Foto: Profimedia/Ilustracija


Prethodno su lokalni mediji objavili da je u Nikolajevu, na jugu Ukrajine, odjeknula serija eksplozija.

Kirbi: Gori im pod nogama

Oružane snage Ukrajine se povlače zbog nesposobnosti da se suprotstave ruskoj vojsci, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država admiral Džon Kirbi za izdanje ABC.

-Vidite, gori im pod nogama. Ponestaje im municije u Donbasu i povlače se na drugu i treću liniju odbrane, rekao je on, pozvavši članove NATO da pruže Ukrajini veću podršku.

Foto Tanjug/AP

 

Rusi napredovali kod Ugljedara

Ruska vojska napredovala je duboko kroz položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Ugledara. Severno od sela Ševčenko, na području širine oko 1,6 km, napredovanje ruskih trupa bilo je oko kilometar. Ovo su potvrdili ukrajinski internet izvori.

Foto Tanjug/AP

 

Najnovije informacije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Uništen IRIS-T i skladište pomorskih dronova kod Odese, zauzeto selo Mirnoje u Zaporožju

Oružane snage Rusije su za 24 sata uništile punktove ukrajinskih brodova bez posade, bateriju „iris t“ u oblasti Odese, kao i skladište dronova u Černigovskoj oblasti;

Ruski PVO sistemi su za 24 časa oborili ukrajinsku raketu S-200, 23 raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „vampir“ i 168 dronova;

Na južnodonjeckom pravcu su jedinice vojske „Istok“ oslobodile naselje Mirno u Zaporoškoj oblasti i odbile napad jurišnih jedinica ukrajinske vojske u Donjeckoj Narodno Republici;

Foto printskrin youtube/inquirer.net

Ukrajinska vojska je izgubila 120 vojnika i tri automobila;

Na avdejevskom pravcu ruska vojska je odbila devet napada ukrajinske vojske, koja je izgubila oko 380 vojnika i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;

Na hersonskom pravcu je ukrajinska vojska izgubila više od 40 vojnika;

Na belgorodskom pravcu poginulo je i ranjeno oko 65 ukrajinskih vojnika, sprečen je upad ukrajinskih diverzanata, a uništen je višecevni bacač raketa „vampir“ češke proizvodnje i artiljerijsko oruđe D-20;

Foto: Profimedia

Na kupjanskom pravcu je ukrajinska vojska izgubila oko 90 vojnika, uništen je artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje i haubica FH70 koja je proizvedena u Velikoj Britaniji;

Ruska vojska je na donjeckom pravcu zauzela bolje položaje, a ukrajinska vojska je izgubila 200 oko vojnika.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini je uništeno 577 ukrajinskih vojnih aviona, 269 helikoptera, 15.849 bespilotnih letelica, 486 protivavionskih raketnih sistema, 15.509 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.241 višecevni bacač raketa, 8.434 artiljerijskih oruđa i minobacača i 19.875 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.

Jedna osoba poginula, 11 povređeno u napadu na Belgorod

U ukrajinskom raketiranju Belgoroda jedna osoba je poginula, a 11 ih je povređeno, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov.

"Vidite, neprijatelj puca na civile. Ni jednog komada vojne opreme, ni jedne osobe u `zelenoj` uniformi. Udaraju starce, decu, civile, mirne kuće“, rekao je Glatkov.

Naveo je da je stradala tinejdžerka nakon granatiranja Belgoroda od strane ukrajinskih oružanih snaga kada je granata izazvala požar u kući u kojoj je boravila.

Guberntor je napomenuo da je jedno "govoriti reči", a drugo ubijati civile, decu i starce. 

"Ovo pokazuje zašto je [specijalna vojna] operacija u toku i čija je strana u pravu", zaključio je Glatkov.

(Izvestiя)

 

Ukrajina: Ruske tvrdnje o napadu vakuum bombom "besmislica i propaganda"

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je oko 300 ukrajinskih vojnika ubijeno razornom "vakuum bombom", dok je potparol vojne obaveštajne službe Ukrajine (HUR), Andrij Jusov, nazvao tu tvrdnju "apsolutnom besmislicom i propagandom".

Jusov je za CNN takođe napomenuo da ta izjava ruskog MSP-a odražava, kako ocenjuje lažnu retoriku Rusije o 1.500 ubijenih ukrajinskih trupa u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti u petak.

Ruski general-pukovnik Aleksej Kim nije naveo gde se udar dogodio, ali je lokaciju napada opisao kao "tačku razmeštaja nacionalističke formacije 'Kraken' ", navodi rusko MSP, govoreći o specijalnoj jedinici ukrajinske odbrambene obaveštajne službe.

Kako navodi RIA Novosti, Kim je rekao da je u vazdušnom napadu korišćena "volumetrijska detonaciona bomba", takođe poznata kao "vakuum bomba", što je termobarično oružje koje usisa kiseonik kako bi se održala detonacija.

Detalji ruskog vazdušnog udara pojavili su se tokom sastanka u subotu u štabu Združene grupe snaga Rusije i Jermenije, gde su ruskom ministru spoljnih poslova, Sergeju Šojguu, preneti izveštaji komandanata o trenutnoj situaciji na frontu, saopštilo je rusko MSP.

Kim takođe nije precizirao kada je napad izveden, ali je napomenuo da su "samo tokom protekle nedelje, kao rezultat efikasnog rada izviđačkih i udarnih sistema, tri američka kompleksa Patriot, višecevni raketni bacač Vampir, više od 10 stranih artiljerijskih sistema i skladišta goriva i municije uništeni“, navodi ministarstvo.

Iz ruskog MSP-a je dodato da je Kim tokom sastaka napomenuo Šojguu da Ukrajina "trpi značajne gubitke u opremi i ljudstvu kao rezultat upotrebe visokopreciznog oružja i udarnih dronova“, prenosi CNN.

 

 

Ruske oružane snage oslobodile selo Mirnoje u Zaporoškoj oblasti

- Na pravcu južnog Donjecka, jedinice grupe snaga Vostok, kao rezultat uspešnih ofanzivnih dejstava, oslobodile su selo Mirnoje u Zaporoškoj oblasti - navodi se u izveštaju ruskog vojnog resora.

Napominje se da je odbijen kontranapad jurišne grupe 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Vodjanoje, Donjecke Narodne Republike.

Gubici neprijatelja iznosili su preko 120 pripadnika vojske i tri vozila“, dodalo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Ništa neće spasiti Ukrajinu od neizbežnog poraza"

Nijedna nova zapadna strategija neće spasiti Ukrajinu od neizbežnog poraza, rekao je profesor Univerziteta u Čikagu Džon Miršajmer u intervjuu norveškom politikologu Glenu Dizenu.

VIŠE O TOME ČITAJTE OVDE

Zaharova oštro odgovorila Makronu

Predsednik Francuske Emanuel Makron bi trebalo da prekine isporuke oružja Kijevu i iznese predlog za primirje stranama u bliskoistočnom sukobu, izjavila je ruskim medijima portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući inicijativu francuskog predsednika o prekidu vatre u Ukrajini za vreme Olimpijade.

VIŠE O TOME ČITAJTE OVDE

Poruka Zelenskom: Prestaće da postoji

Vlada Vladimira Zelenskog prestaće da postoji nakon poraza u sukobu sa Rusijom, izjavio je bivši inspektor UN za oružje, Amerikanac Skot Riter, u intervjuu novinaru Denijemu Hejfongomu.

VIŠE O TOME ČITAJTE OVDE

Odbijena tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine

Tri kontranapada Ukrajine odbijena su na kupjanskom pravcu, gubici VSU iznose 90 vojnika.

Ugašen požar u rafineriji Slavjanski izazvan padom ukrajinskog drona

Požar koji je izbio tokom napada ukrajinskih dronova na rafineriju nafte Slavjanski na Krasnodarskoj teritoriji potpuno je ugašen, saopštio je danas operativni štab u Kubanu.

"Požar u krugu Rafinerije nafte Slavjanski je sada potpuno ugašen", navodi se u saopštenju koje prenosi Interfaks. Napominje se da je u trenutku napada dronom jedna osoba preminula, a preliminarni uzrok smrti je srčani udar.

"U samom požaru nije bilo žrtava, a nema pretnje ni po naseljeno mesto", saopšteno je iz operativnog štaba u Kubanu.

Načelnik Slavjanskog okruga Roman Sinjagovski saopštio je da su radnici fabrike evakuisani.

Ranije je Kubanski operativni štab izvestio da je "17. marta oko 3 sata ujutru nekoliko bespilotnih letelica pokušalo da napadne Rafineriju nafte Slavjansk". U saopštenju se navodi da su svi dronovi neutralisani, ali jedan oboreni dron je izazvao požar.

Devojka (16) poginula u napadu dronom u Belgorodskoj oblasti

Šesnaestogodišnja devojčica umrla je u Belgorodu kada je granata pala na porodičnu kuću, njen otac je hospitalizovan, javio je na svom Telegram kanalu guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Šojgu izdao hitno naređenje da se ugrade dodatna sredstva za uništavanje dronova

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je trupe Južnog vojnog okruga i komandno mesto Crnomorske flote, gde su ga komanda i štabovi flote izveštavali o trenutnoj situaciji, dejstvima neprijatelja i sprovođenju borbenih dejstava, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane RF.

„Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, u okviru radnog putovanja u trupe Južnog vojnog okruga na komandnom mestu Crnomorske flote, saslušao je izveštaje komande flote i štabnih oficira o trenutnoj situaciji, prirodi neprijateljskih dejstava i izvršavanju borbenih zadataka jedinica flote u zoni njihove odgovornosti“, navodi se u poruci.

- General armije Sergej Šojgu je tokom sastanka postavio zadatak da se tokom dana i noću sprovodi stalna obuka sa ljudstvom za odbijanje terorističkih napada neprijatelja, kao i za povećanje preživljavanja brodova i plovila i bezbednost infrastrukture u zoni odgovornosti flote - navodi se u poruci

- Svakodnevno je potrebno izvoditi obuku sa ljudstvom. Obuku za odbijanje vazdušnih napada i napada bespilotnih čamaca. Sprovoditi danonoćno kako bi sve naše posade bile spremne - rekao je Šojgu.

- Šef ruskog vojnog resora naredio je postavljanje dodatnog vatrenog oružja, mitraljeskih sistema velikog kalibra za uništavanje neprijateljskih dronova - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ruska PVO srušila 35 ukrajinskih dronova iznad osam oblasti oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) presreli su i uništili 35 ukrajinskih dronova tokom protekle noći u Moskovskoj, Belgorodskoj, Kaluškoj, Orilskoj, Rostovskoj, Jaroslavskoj, Kurskoj oblasti i Krasnodarskoj teritoriji, saopštilo je jutros rusko ministarstvo odbrane.

- Tokom protekle noći i jutra 17. marta zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede terorističke napade bespilotnim letelicama na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije", navodi se u saopštenju prenosi RIA Novosti.

Odbijen je napad dronova na moskovski okrug Stupino, potvrdio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na svom Telegram kanalu navodeći da nije bilo povređenih niti materijalne štete.

- Ruski sistemi PVO odbili su još jedan napad dronova koji su se kretali ka Moskvi u gradskom okrugu Stupino. Prema preliminarnim izveštajima, na terenu nije bilo povređenih niti materijalne štete. Hitne službe rade na licu mesta - rekao je Sobjanin, prenosi TASS.

Borbe na granici: VSU napada uz podršku tenkova i artiljerije

VSU nastavlja sa napadima na granicu tokom ruskih predsedničkih izbora. Vrši artiljerijsku pripremu, a zatim napada rusku odbranu, kako u manjim grupama, tako i u jedinicama sa oklopnim vozilima. FPV bespilotne letelice se aktivno koriste, teroristi pokušavaju da njima udare ruska vozila i nadzorne kamere.

VSU i dalje koncentriše svoje glavne napore u Belgorodskoj oblasti. Postoje direktni napadi na Spodarjušino i Korzinku, kao i pokušaji u manjim grupama da prođu kroz šumske pojaseve u okrugu Gravoronski.

Ruski tenkovi su raspoređeni na granicu i aktivno se susreću sa VSU zajedno sa haubicama i MLRS.

Graničari, pešadija, vazdušno-desantne snage i specijalci vode borbene borbe sa VSU koji je napredovao.

Tokom dana veći broj napada je odbijen, VSU se povlačio sa gubicima.

Oružane snage Ukrajine pucaju na stambena naselja Belgorodskog, Grajvoronskog i Šebekinskog okruga, pokušavajući da izazovu paniku među stanovništvom.

Oružane snage Ukrajine i ruska vojska aktivno koriste bespilotne letelice kamikaze,  Lanceti gađaju opremu VSU u neposrednoj pozadini.

Nastavlja se kretanje opreme Oružanih snaga Ukrajine, Legije GUR i drugih grupa u oblastima koncentracije najbliže granici u Sumskoj i Harkovskoj oblasti.

Helikopteri Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije love opremu VSU, a bombarderi nastavljaju sa napadima, od strane FAB-a duž granice i FAB-ova sa kontrolom UPMK-a na mestima gde se snage VSU i oprema gomilaju u pozadinskim područjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave