RAT U UKRAJINI: Ukrajinska vojska nastavlja sa napadima na Zaporošku nuklearku

Марија Стевановић
Marija Stevanović

14. 03. 2024. u 07:50 >> 22:30

RAT u Ukrajini - dan 750.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинска војска наставља са нападима на Запорошку нуклеарку

Foto Tanjug/AP

Makron: Evropa treba da se pripremi za rat ako želi mir

 

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da bi Evropa trebalo da se "pripremi za rat ukoliko želi mir", dodavši da je ruski predsednik Vladimir Putin "protivnik koji se neće zaustaviti u Ukrajini ako pobedi".

- Ukoliko Rusija bude pobedila u ovom ratu, kredibilitet Evrope biće sveden na nulu - rekao je Makron u intervjuu za francuske televizije TF1 i Frans 2, prenosi Rojters.

On je naglasio da Evropa ne treba da povlači crvene linije koje bi, kako je naveo, ohrabrile Rusiju da nastavi sa invazijom na Ukrajinu.

Na pitanje o potencijalnom slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, francuski predsednik je ponovio da ne treba isključiti tu opciju.

On je, međutim, naveo da trenutna situacija ne zahteva takav korak.

- Danas nismo u toj situaciji, ali sve opcije su moguće", rekao je francuski predsednik.

Makron je istakao da Francuska nikada neće pokrenuti ofanzivu na Rusiju i da Pariz nije u ratu sa Moskvom, uprkos činjenici, kako je rekao, da je Rusija pokrenula agresivne napade na francuske interese u Francuskoj i van nje.

Dodao je da je Ukrajina u "teškoj" situaciji na terenu zbog čega joj je neophodna jača podrška saveznika.

Makron je naveo da se nada da će jednog dana doći vreme za pregovore o miru sa ruskim predsednikom "ma ko to bio".

Francuski predsednik je prošlog meseca rekao da zemlje koje pružaju podršku Ukrajini ne treba da isključe opciju slanja svojih trupa na front.

Njegova izjava izazvala je niz odgovora saveznika koji su saopštili da nemaju nameru da šalju trupe u Ukrajinu.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Lavrov: Zapad faktički već vodi rat protiv Rusije

 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da "Zapad efektivno vodi rat protiv Rusije u Ukrajini".

Lavrov je u intervjuu za televiziju Solovjov uživo na pitanje da li je Zapad objavio rat Rusiji rekao: "Oni ga već vode“, prenosi TASS.

Na pitanje da li je direktan sukob sa NATO-om neizbežan, Lavrov je rekao da nije upoznat sa planovima Alijanse.

- Verovatno će biti prevrtljivi. Ili će reći, kao Nemci, daljinski ćemo usmeriti smrtonosno oružje na ruske gradove, ili će reći da su samo instruktori koji sede i gledaju šta Ukrajinci rade - rekao je Lavrov.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je prošlog meseca da zemlje koje pružaju podršku Ukrajini ne treba da isključe opciju slanja svojih trupa na front.

Makronova izjava izazvala je niz odgovora saveznika koji su saopštili da nemaju nameru da šalju trupe u Ukrajinu.

 

 

Zelenski i Šolc razgovarali telefonom uoči sastanka lidera Vajmarskog trougla

 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc održali su danas telefonski razgovor uoči sastanka lidera Vajmarskog trougla, koji će se održati 15. marta u Berlinu.

Zelenski je zahvalio predsedniku vlade i nemačkom narodu na dugogodišnjoj sveobuhvatnoj podršci Ukrajini i pozdravio odobrenje nacrta pregovaračkog okvira za pridruživanje Evropskoj uniji.

- Ukrajina je završila implementaciju sva četiri zakonodavna koraka koje je definisala Evropska komisija u programu proširenja, što je osnova za odobravanje pregovaračkog okvira. Sada je na državama članicama. Najbrža reakcija partnera će pokazati posvećenost kursu pridruživanja Ukrajine EU - naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Zelenski i Šolc su razgovarali o razvoju odbrambene saradnje kako na nivou država, tako i na nivou predstavnika odbrambeno-industrijskog kompleksa i lokalizaciji odbrambene proizvodnje u Ukrajini.

- Preneo sam prioritetne potrebe ukrajinskih branilaca u oklopnim vozilima, artiljeriji i protivvazdušnoj odbrani. Takođe se zahvaljujem Nemačkoj što se pridružila naporima Češke da kupi artiljerijske granate za Ukrajinu - rekao je Zelenski.

Zelenski i nemački kancelar razgovarali su i o rezultatima Konferencije podrške Ukrajini 26. februara u Parizu i usaglasili stavove uoči sastanka lidera Vajmarskog trougla, koji će se održati u petak u Berlinu uz učešće Šolca, francuskom predsednika  Emanuela Makrona i poljskom lidera Donalda Tuska.

Nemački kancelar je potvrdio Zelenskom nepokolebljivu podršku Ukrajini.

- Čvrsto stojimo uz Ukrajinu... Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u bliskoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima. Koliko god treba - uveravao je on.

Pored Šolca sastanku u Berlinu prisustvovaće francuski predsednik Emanuel Makron i poljski premijer Donald Tusk.

 

 

Rusija obavestila IAEA informaciju o ukrajinskom napadu na Zaporošku elektranu

 

Stalna misija Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču dostavila je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) informaciju o ukrajinskom napadu na kritično infrastrukturno postrojenje Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), a dobile su je i zemlje članice IAEA, saopštio je stalni predstavnik Rusije Mihail Uljanov za RIA Novosti.

- Čim je ova informacija stigla u stalnu misiju Rusije u Beču, odmah smo prosledili IAEA takozvani informativni cirkular, gde smo izneli tok događaja, priložili mapu sa koje je jasno gde je došlo do eksplozije, kontaktirali sekretarijat agencije i podsetili ih da kolege iz IAEA moraju nekako da odgovore na ovaj veoma opasan događaj - rekao je diplomata.

On je naveo da je ubrzo nakon rotacije osoblja IAEA u NE Zaporožje, 12. marta posle 18 časova, u blizini ograde skladišta dizel goriva, eksplozivna naprava bez omotača težine 300-400 grama eksplodirals. 

Uljanov je napomenuo da se to dogodilo 550 metara od perimetra Zaporoške NE i dodao da generalni direktor IAEA Rafael Grosi uvek posvećuje posebnju pažnju pitanju snabdevanja stanice električnom energijom. 

Prema rečima diplomate, u ovim akcijama ukrajinske strane Rusija vidi najmanje kršenje četiri od sedam osnovnih principa bezbednosti nuklearnih elektrana u uslovima oružanog sukoba, koje je Grosi formulisao početkom marta 2022. godine.

- Naš cirkular je prosleđen, sve države članice IAEA su ga dobile, da vidimo kako će sekretarijat IAEA reagovati na ove događaje. Preporučili smo im da ne odugovlače sa odgovorom, pogotovo što su stručnjaci agencije na stanici izvedeni na lice mesta incidenta - rekao je Uljanov.

Prema njegovim rečima, „na dobar način, naravno, IAEA bi trebalo da označi krivca za ovaj incident, ali do sada to nikada nisu učinili”.

- Uvek postoje izgovori da stvari ne nazivamo pravim imenima - primetio je Uljanov.

Kako je ocenio, ovo što se dogodilo je veoma alarmantan i opasan događaj, zato što se u magacinu nalazi ogromna količina dizel goriva, koja je neophodna za hitan rad dizel agregata, koji se pokreću u slučaju kvara vodova za napajanje nuklearne elektrane. 

- Stanica ne može postojati bez napajanja... Zato smo i stvorili veliku rezervu goriva. Na sreću, sve je netaknuto, niko nije povređen, ali ovo još jednom pokazuje koliko su opasne akcije ukrajinske strane - rekao je diplomata.

Kako je saopšteno na Telegram kanalu ove stanice, ukrajinske oružane snage pucale su na kritično infrastrukturno postrojenje u nuklearnoj elektrani Zaporožje. 

Eksplozivna naprava je bačena pet metara od skladišta goriva, rekao je generalni direktor stanice Jurij Černičuk.
 

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

 

 

Ukrajinska vojska nastavlja sa napadima na Zaporošku nuklearku

Ukrajinska vojska nastavlja sa napadima na Zaporošku nuklearku. Eksplozivna naprava bačena je na pet metara od skladišta sa gorivom, saopštila je pres služba nuklearke.

"Ukrajinska vojska nastavlja da napada Zaporošku nuklearku i grad Energodar. registrovan je napad na ključne infrastrukturne objekte u okviru nuklearke. Eksplozivna naprava bačena je tik do ograde iza koje se nalaze rezervoari sa dizelom. Da je pala u rezervoar to bi imalo tragične posledice", navodi se u saopštenju.

Bundestag ponovo odbacio nacrt rezolucije o isporukama raketa „taurus“ Kijevu

Nemački Bundestag je ponovo odbacio nacrt rezolucije sa zahtevom vladi Nemačke da počne sa isporukama krstarećih raketa „taurus“ Kijevu.

Na glasanju u kojem je učestvovalo 690 poslanika, poslanici su se izjašnjavali za ili protiv preporuke Odboru za odbranu da ne usvoji nacrt rezolucije.

Foto AP

Belgorod: Oboreno osam ukrajinskih vazdušnih ciljeva

Osam ukrajinskih vazdušnih ciljeva je oboreno iznad Belgoroda, ali je jedna osoba poginula a tri povređene, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Uništena tajna ćelija ukrajinske terorističke organizacije

U Sankt Peterburgu je uništena tajna ćelija ukrajinske terorističke organizacije "Ruski dobrovoljački korpus" (zabranjena u Rusiji), koja je planirala da zatruje hranu koja je deo humanitarne pomoći namenjene vojsci i stanovnicima novih ruskih regiona, saopštila je Federalna služba bezbednosti.

Pored toga oni su prikupljali podatke o infrastrukturnim objektima na području Lenjingradske oblasti i Sankt Peterburga kako bi sproveli terorističke napade.

BONUS VIDEO: 

LUKSUZ NA RUSKI NAČIN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!