SLAMA SE ISTOČNI FRONT? Posle pada Avdejevke, Rusi napadaju operativno-taktički pravac Novopavlovka (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 03. 2024. u 18:00

POSLE Avdejevke, ruska vojska je pomerila svoj glavni cilj 30 km južnije i šalje važne rezerve u to područje, rekao je portparol ukrajinske Operativno-strateške grupe (OSG) „Tavrija“.

СЛАМА СЕ ИСТОЧНИ ФРОНТ? После пада Авдејевке, Руси нападају оперативно-тактички правац Новопавловка (ВИДЕО)

Foto Tanjug

-Zaključujemo da posle Avdejevke, Rusi trenutno svoje glavne napore usmeravaju na pravac Novopavlivka, ovo je nekadašnji pravac Marjinka. Posebno u ataru sela Novomihailovka. Tamo se ruske jedinice bore na istočnoj periferiji, sa ciljem da napreduje uz velike napore i privuku tamo važne rezerve. Za njih je ovo glavni pravac napada u Donjeckoj oblasti posle (zauzimanja) Avdejevke, rekao je u sredu uveče Dmitro Lihovi, portparol OSG „Tavrija“, a prenose ukrajinski izvori vesti.

Otprilike nedelju dana nakon zauzimanja Avdejevke, ruske snage su naglo povećale broj napada na operativno-taktički pravac Novopavlovka, uz održavanje visokog pritiska u celoj oblasti Avdejevke.

Četiri uzastopna dana između 23. i 26. februara bilo je više od 40 ruskih napada dnevno, tako da će se u narednom periodu tempo malo smanjiti, nadaju se iz OSG „Tavrija“.

Nivo upotrebe artiljerije i taktičke bespilotnih letelica kamikaza od strane ruskih snaga je visok ovih dana, a čak i nešto veći kada je reč o dronovima, nego kada je Avdejevka zauzeta.

S druge strane, ruski gubici u ljudstvu i vojnoj opremi se smanjuju u poređenju sa borbama za Avdejevku, što ukazuje, najverovatnije, na krizu municije među ukrajinskim trupama, ali i na intenziviranje upotrebe bespilotnih letelica od strane ruske vojske, tvrde Ukrajinci.

Međutim, što je prema ukrajinskoj strani najviše zabrinjavajuće, ruske snage održavaju veoma visok nivo upotrebe MLRS-a preko linije fronta, nivo koji je ostao gotovo nepromenjen od početka napada na Avdejevku u februaru.

Upotreba avijacije od strane ruskih snaga zabeležila je smanjenje duž cele linije fronta, a posebno u zoni odgovornosti grupe Tavrija, tvrde iz ove grupe.

Posle pada Avdejevke, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Sirski je preformatirao neke od zona odgovornosti operativno-taktičkih grupa na pravcu „Tavrija“.

Tako su pravci Marjinka i Šahtjorsk spojeni u jedan pravac koji je nazvan Novopavlovka, po istoimenom gradu koji se nalazi 65 km zapadno od Avdejevke.

Dakle, iz priloženog se može primetiti da je cilj Rusa u ovoj zimsko-prolećnoj kampanji da stignu do linije razgraničenja između Donjecke i Zaporoške oblasti, koja se nalazi 40-60 km od sadašnje linije fronta.

RUSKE SNAGE NASTAVLjAJU NAPREDOVANjE U PRAVCU ZAPOROŽJA

Ruska vojska je nakon taktičke pauze nastavila ofanzivne operacije protiv ukrajinskih snaga i u pravcu Zaporožja.

Vladimir Rogov, predsednik pokreta “Mi smo zajedno sa Rusijom”, rekao je 7. marta za TASS da su ruske trupe zauzele četiri ukrajinska uporišta u ovom pravcu tokom proteklog dana.

-U poslednja 24 sata, (ruske trupe) zauzele su četiri uporišta ukrajinske vojske u oblasti između Rabotina i Verbovoja. Neprijatelj je juče uveče i sinoć izgubio oko 50 militanata, rekao je ovaj političar.

Borbe se nastavljaju u naselju Rabotino, rekao je on, napominjući da ruske trupe kontrolišu južni deo naselja, dok se ukrajinske snage povlače iz njegovog severnog dela. „Glavne bitke se vode u ruševinama škole i u blizini doma kulture, dok centar zajednice ostaje siva zona“, dodao je Rogov.

Prema rečima političara, kijevske snage nastavljaju da dovode ljudstvo i opremu, uključujući teško naoružanje, u tom pravcu. Oni takođe masovno koriste kamikaza i izviđačke bespilotne letelice u pokušaju da zaustave ruske trupe.

Ruski izvori vesti su 6. i 7. marta podelili nekoliko video snimaka koji pokazuju nedavne udare dronova i artiljerije na ukrajinske trupe, položaje i opremu u pravcu Zaporožja. Jedan od udara uništio je protivbaterijski radar AN/TPQ-36 američke proizvodnje.

Podsetimo, Rabotino i Verbovoje su bila jedina dva naselja u pravcu Zaporožja u koja su ukrajinske snage uspele da uđu tokom njihove neuspele kontraofanzive proleća i leta 2023. godine.

Ako se uspešno završe, ruske ofanzivne operacije u Zaporožju biće veliki udarac režimu u Kijevu. Nesposobnost ukrajinskih elitnih jedinica da nastave da napreduju na ovom pravcu prošlog proleća i njihov neuspeh da odbrani svoje dobiti verovatno će naljutiti pristalice na Zapadu, koji su do sada pružili stotine milijardi dolara vredne vojne pomoći.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti