ŠAMAR MAKRONU IZ PARIZA: Svi okrenuli leđa francuskom predsedniku zbog Ukrajine

Novosti online

07. 03. 2024. u 15:43

LIDERI opozicije i francuski predsednik Emanuel Makron nisu uspeli da se dogovore o merama podrške Kijevu tokom razgovora u četvrtak, a lideri stranaka su upozorili šefa države da ne uvlači Pariz u sukob u Ukrajini.

ШАМАР МАКРОНУ ИЗ ПАРИЗА: Сви окренули леђа француском председнику због Украјине

Emanuel Makron.Foto AP

Kako prenosi BFMTV, Makronov sastanak sa predstavnicima političkih partija trajao je više od tri sata.

Predsednik je pokušao da razgovara koliko daleko treba ići u podršci Ukrajini, ali nije postignut konsenzus između predsednika i političkih partija, prenosi RIA Novosti.

Lider partije Nacionalni skup (RN) Džordan Bardela rekao je da je predsedniku ukazao na važnost „da sama Francuska ne započne sukob sa Rusijom“.

- Mislim da možemo naći mnoga rešenja osim ronjenja u rat i novi svetski rat sa obe ruke. Neophodno je uspostaviti crvene linije, a predsednik Republike nije želeo da ih povuče. Verujem da je stav Francuske je da nosimo glas mira, ovu ekvidistancu. Imam utisak da predsednik i premijer gube hladnokrvnost. Neophodno je povući crvene linije kako Francuska ne bi postala saučesnik u sukobu - rekao je on.

Bardela je istakao da pitanje slanja trupa u Ukrajinu „izaziva zabrinutost u zemlji, izoluje Francusku u međunarodnoj areni i otkriva razlike u taboru zemalja NATO-a".

Posle pregovora sa predsednikom, šef Komunističke partije Fabijen Rusel i Bardela preneli su Makronov stav da „Francuska nema ograničenja i crvene linije u podršci Kijevu“.

Foto Tanjug/AP

Kako je preneo TV kanal, partijski lideri su „slušali predsednikovu zabrinutost“.

- Mape ukrajinskog fronta su projektovane na ekranima, a predsednik je dugo insistirao na ruskoj agresiji i sajber napadima, napominjući da je potreban iskorak (u znak podrške Kijevu) - preneli su mediji.

Rusel je napomenuo da se kontroverza tiče „koliko novca može biti uloženo u ovu podršku“.

Lider levičarske partije „Nepokorna Francuska” Manuel Bompard rekao je da je „izašao sa još većom zabrinutošću”, napominjući da bi više voleo da „predsednik izabere put dijaloga”.

Šef Republikanske partije Erik Šioti je takođe rekao da ne može biti govora o „saučesništvu“ Francuske u sukobu u Ukrajini. On je izrazio sumnju da Makron „koristi pomoć Ukrajini zarad predizborne kampanje za Evropski parlament “ i smatra da je to neprihvatljivo.

Makron je ranije rekao da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu.

Lideri svih političkih partija optužili su Makrona za uvlačenje Pariza u sukob, za neozbiljnost, a takođe su mu zamerili što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom. Makron je odlučio da održi razgovore sa opozicijom uoči parlamentarnog glasanja sledeće nedelje o nedavno zaključenom bezbednosnom sporazumu sa Ukrajinom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!