RAT U UKRAJINI: Ruska vojska ima novi cilj; Napredovali 1km u Zaporožju i 400m u Orlovki; Ušli u Belogorovku i Sinkovku (VIDEO/MAPA/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

07. 03. 2024. u 06:53 >> 02:26

RAT u Ukrajini – 743. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска војска има нови циљ; Напредовали 1км у Запорожју и 400м у Орловки;  Ушли у Белогоровку и Синковку (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Izveštaj o ratnim dejstvima: Rusi napredovali 1 km u Zaporožju, i oko 400 m u Orlovki; Ponovo su u Belogorovki i Sinkovki (VIDEO/MAPA)

U popodnevnim časovima Vazdušno-kosmičke snage Rusije su pogodile štab graničnog odreda u Sumi. Prema preliminarnim podacima, napad se dogodio tokom sastanka rukovodstva graničnih ispostava.

U oblastima Tula, Brjansk i Kursk. U regionu Kursk, nakon napada, došlo je do požara u skladištu goriva i maziva. U fabrici Severstalj u Čerepovcu došlo je do eksplozije usled napada dronom. Čini se da nema gubitaka.

Prognoza za terorističke napade i raketni rat se ostvaruje. Ukrajina daje svoj asimetričan odgovor na napredovanje oružanih snaga na frontu. Štaviše, VSU intenzivno radi na poboljšanju svojih bespilotnih snaga.

Ilustracija telegram rybar



Na Hersonskom frontu naša avijacija pogađa položaje Oružanih snaga Ukrajine u Krinkima, kod Antonovskog mosta i u rejonu Kozačkih logora. Efikasnost Lancet operatera je takođe zabeležena sa terena. Glavni ciljevi su i dalje isti – kontrolne tačke UAV i klasteri VSU. Situacija na terenu ostaje nepromenjena.

U regionu Zaporožja, ruske oružane snage napredovale su otprilike 1 km severozapadno od Verbovoga. Ovde su ruske jedinice usmerene na spojni put Rabotino-Verbovoje. Njegovo presecanje će podeliti grupisane ukrajinske oružane snage sa perspektivom lokalnih kotlova. Prema grubim procenama, ruska vojska je do danas vratila oko trećinu teritorije koju su Ukrajinci okupirali tokom letnje „kontraofanzive“.

Foto printskrin youtube/inquirer.net


U svim oblastima Donjeckog pravca vode se žestoke borbe. Ali o razbijanju odbrane Oružanih snaga Ukrajine još nema govora. Naša vojska juriša od južne četvrti Krasnogorovke do centra. Lokalna industrijska zona, u kojoj se nalaze glavni utvrđeni delovi Oružanih snaga Ukrajine – napuštena fabrika cigala i vatrostalnih materijala – u velikoj meri je na meti avijacije.

Foto Tanjug/AP

Tekst potpisa

Oružane snage Rusije napreduju severno od Pobede kamenim putem. Ona je paralelna sa linijom Marjinka-Georgievka-Kurahovo, čija je kontrola i dalje pod ukrajinskim oružanim snagama. Proboj u ovom sektoru donekle će olakšati ofanzivu na Georgijevku. Sa strane Veliko-Taramske jaruge, koja se naslanja na južnu periferiju Novomihajlovke, ruske jednice su iskrčile oko 1 kv2 šumskih zasada.

Ilustracija telegram rybar



Na Avdejevskom pravcu linija fronta ostaje nepromenjena. U Orlovki je ruska vojska promenila pravac neprijateljstava i sada zaobilazi Zorjanski ribnjak sa juga, a ne sa severa, kao ranije, i napredovala je 400 m.


Na pravcu Artjomovska (Bahmuta), Oružane snage Ukrajine saopštile su da je kritična situacija u Krasnomu (Ivanovski). Ruska vojska stalno pritiska sa zemlje, a avijacija blisko sarađuje. U Časovom Jaru, Oružane snage Rusije bacile su visokoeksplozivnu bombu od jedne i po tone na vatrostalno postrojenje - lokaciju i parking za vojnu opremu Oružanih snaga Ukrajine. Snažan udarac bukvalno je srušio otprilike polovinu nekadašnjeg preduzeća.


Sa Severskog fronta stižu za rusku armiju pozitivne vesti: oružane snage su iz vodenog kanala provalile u Belogorovku i vode žestoke ulične borbe na istočnoj periferiji.

Ima i lokalnih uspeha u kupjanskom pravcu. Rusi su ponovo ušli u severnu periferiju Sinkovke, ovoga puta malo dublje i nastavljaju napade sa boka sa šumskih zasada.

 

 

Kuleba traži zabranu izvoza municije iz EU

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je danas da Evropa, "ako želi da obnovi mir", mora da poveća proizvodnju naoružanja i da zabrani izvoz artiljerijske municije na druge kontinente.

Foto Tanjug/AP

On je u autorskom tekstu za francuski Mond napisao da ukrajinska vojska, zbog nestašice artiljerijskih granata, nije u stanju da uništi rusku artiljeriju i zaštiti svoje vojnike.

Uništena poljska haubica i hangar sa opremom (VIDEO)

Preciznim udarom navođenih bombi FAB-250 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništeni su poljski „Krab“ i hangar sa opremom.

Foto Tanjug/AP

Izviđači 36. kombinovane armije Istočnog vojnog okruga identifikovali su hangare u Novoukrainki kod Ugljedara u kojima je VSU krio svoja oklopna vozila, a posebno su uspeli da uoče skriveni poljski samohodni top „krab“.

Avioni 11. armije RV i PVO brzo su gađali cilj, uništavajući identifikovane ciljeve klizećim bombama FAB-250 (sa UMPC), uključujući i poljsku samohodku, koji je pretvoren u staro gvožđe.


Put smrti kod Rabotina (VIDEO)

Tone spaljene opreme ukrajinskih oružanih snaga nalaaze se na Zaporoškom frontu.


Ukrajinci su prikazali jedan od mnogih puteva smrti kojima su ukrajinske oružane snage napredovale ka Tokmaku i izgubile ogromnu količinu opreme, zaglavivši se u rejonu Rabotina.

 

Prinudna evakuacija iz Kupjanska

Najavljena je prinudna i obavezna evakuacija u Kupjanskom pravcu Harkovske oblasti, - OVA.

Svi stanovnici moraju napustiti 55 naselja, područna vojna uprava ne daje njihov spisak.

Roditelji sa decom moraju da odu iz još 18 naselja u mesnim zajednicama Velikoburluk i Olhovat.

 

Ruska vojska ima novi cilj

Posle Avdejevke, ruska vojska je pomerila svoj glavni cilj 30 km južnije i šalje važne rezerve u to područje, rekao je portparol ukrajinske Operativno-strateške grupe (OSG) „Tavrija“.

Foto MO Rusije

-Zaključujemo da posle Avdejevke, Rusi trenutno svoje glavne napore usmeravaju na pravac Novopavlivka, ovo je nekadašnji pravac Marjinka.

 

Analena: Kijevu treba više municije i PVO sistema

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da Ukrajina treba da dobije više municije, PVO sistema i dalekometnog oružja.

Foto: Profimedia

Ukrajina bi od Kazahstana delove za avione

Ukrajinska kompanija Ukrspetseksport pregovara sa Kazahstanom o kupovini ruske vojne tehnike za potrebe Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Sputnjik, nemenovani izvor.

Prema njegovim rečima, kijevski režim bi mogao da dobije komponente, proizvedene u Rusiji za avione Su-24 i MiG-29.

 

Foto telegram


Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Uništeno komandno mesto 80. ODŠBr VSU; Veliki gubici VSU ljudstvu i tehnici

PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila šest projektila „hajmars“ i navođenu avionsku bombu AASM „hamer“;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tri tenka i gotovo 200 vojnika na donjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije odbile su šest kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Sinkovka u Harkovskoj oblasti na kupjanskom pravcu;

Oružane snage Rusije zauzele su povoljnije položaje i linije na avdejevskom pravcu, odbile četiri napada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 390 vojnika;

Foto Tanjug/AP

Grupa „Istok“ poboljšala je položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije su uništile komandni punkt 80. desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske;

Oružane snage Rusije uništile su na hersonskom pravcu skladište municije ukrajinske vojske;

Oružane snage Ukrajine izgubile su na južnodonjeckom pravcu gotovo 160 vojnika;

Oružane snage Rusije su aktivnim dejstvima poboljšale položaj duž linije fronta na kupjanskom pravcu,

Četiri skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine uništena na donjeckom pravcu.

 

 

 

 

Ruska federalna služba bezbednosti ubila čoveka koji je planirao "teroristički akt"

Ruska Federalna služba bezbednosti(FSB) saopštila je da je ubila Belorusa koji je planirao "teroristički akt" u ime Ukrajine u severnom ruskom regionu Karelija, javila je državna novinska agencija RIA.

FSB navodi da je "zaplenila oružje i improvizovanu eksplozivnu napravu" nakon pucnjave.

Navodi se da je beloruski državljanin nameravao da digne u vazduh administrativnu zgradu u gradu Olonec, oko 250 kilometara od finske granice.

(Reuters)

Foto: Eks printskrin/Pluton

 

 

Moskva: Američka ambasada da prekine saradnju sa tri nevladine organizacije u Rusiji

Ambasadorka Sjedinjenih Država u Moskvi Lin Trejsi primila je protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Rusije – zbog navodne saradnje i pružanja pomoći američkim nevladinim organizacijama, a koje su proglašene nepoželjnim u Rusiji.

"Trejsi je je obaveštena da su tri američke nevladine organizacije, Američki savet za međunarodno obrazovanje, Kulturne perspektive i Institut za međunarodno obrazovanje, proglašene nepoželjnim u Ruskoj Federaciji, koje uz podršku ambasade SAD sprovode programe i projekte antiruskog karaktera koji imaju za cilj regrutovanje "agenata uticaja“ pod maskom obrazovne i kulturne razmene“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Zatraženo je da američka ambasada prekine saradnju sa tim nevladinim organizacijama i ukloni sa svog sajta i društvenih mreža spisak edukativnih projekata ovih NVO.

Iz ministarstva dodaju da će smatrati kršenjem ruskog zakona ako se pomenute aktivnosti američke ambasade nastave, prenose RIA Novosti.

(Tanjug)

 

Ukrajinski mediji pišu o eksplozijama u više mesta na frontu

Ruske trupe bacile su vazdušnu bombu KAB-500 na privatni sektor Torecka, ranivši tri osobe u Donjeckoj oblasti, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Donjecku.

Konstatovano je da je oružje bilo upereno u jednu od ulica privatnog sektora, gde je u tom trenutku međusobno razgovaralo troje komšija, piše Ukrinform.

Navodi se da je u eksploziji oštećeno nekoliko kuća, a jedna se nakon eksplozije zapalila.

Takođe, u Sumi je odjeknula snažna eksplozija, piše Ukrinform. 

Ukrajinski zvaničnici navode i da su ruske trupe kasetnom municijom granatirale frontovsko selo Bilenke u okrugu Zaporožja, pri čemu je jedan muškarac ranjen, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Zaporožja Ivan Fedorov.

(Ukrinform)

 

U ukrajinskim redovima plaćenici iz 50 zemalja

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine priznala je da se u ukrajinskim redovima bore plaćenici iz 50 zemalja.

"Danas je godišnjica stvaranja međunarodne legije Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine. Legija objedinjuje dobrovoljce iz više od 50 zemalja sveta", navodi se u saopštenju, objavljenom na Telegram kanalu uprave.

Kako se navodi, među plaćenicima su „borci, veterani specijalnih operacija i drugih vojnih jedinica“ iz SAD, Velike Britanije, Australije, Danske i drugih zemalja Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike.

Oboreno šest dronova iznad Rusije

Jedan dron oboren je iznad Kurske oblasti, dva iznad Tulske oblasti i tri iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Sputnjik. 

Prethodno su lokalne vlasti javile da su dronovi oboreni. U Brjanskoj oblasti uništena je bespilotna letelica iznad Klincovskog okruga i Novozibkovskog gradskog okruga. Prema rečima gubernatora Aleksandra Bogomaza, niko nije povređen. Odsustvo žrtava i materijalne štete zabeleženo je i u Tulskoj oblasti.

U Kurskom regionu dva puta tokom noći bila je proglašena raketna opasnost, gubernator regiona Roman Starovajt pozvao je stanovnike da idu u skloništa.

Ruska avijacija nanosi ozbiljnu štetu Oružanim snagama Ukrajine

Zbog aktivne upotrebe avijacije od strane ruskih trupa i intenziviranja neprijateljstava na Donjeckom pravcu, povećani su nenadoknadivi gubici Oružanih snaga Ukrajine u oblasti sela Časov Jar, rekao je za RIA potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Prema presretnutim podacima, saznalo se o povećanju nenadoknadivih gubitaka vazdušno-desantnih jedinica u rejonu naselja Časov Jar. Ova činjenica je povezana sa intenziviranjem neprijateljstava i povećanjem upotrebe FAB (eksplozivne avionske bombe – prim. aut.) i KAB (podesive avionske bombe – prim. aut.) Oružanih snaga Rusije od kojih je ukrajinskim militantima gotovo nemoguće da se sakriju - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

BONUS VIDEO:

GLASANjE U RUSIJI- IRVASI STIGLI PRVI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!