UGROŽENO VIŠE NATO TAJNI, LONDON U STRAHU: Šolc je "korisni idiot", a Nemačka "najslabija karika"

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

05. 03. 2024. u 19:21

NEMAČKO vojno curenje informacija koje je dovelo u opasnost britanske snage moglo bi biti samo vrh ledenog brega, upozorio je u ponedeljak uveče bivši šef nemačke obaveštajne službe.

УГРОЖЕНО ВИШЕ НАТО ТАЈНИ, ЛОНДОН У СТРАХУ: Шолц је корисни идиот, а Немачка најслабија карика

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Avgust Haning je, naime, ocenio da je više tajni NATO-a možda ugroženo nakon što je Rusija presrela i objavila video poziv koji otkriva vojne informacije.

- Ovo curenje bi moglo biti samo vrh ledenog brega - rekao je on za Bild, kako je citirao britanski Telegraf u svojoj analizi.

U ponedeljak su izvori tvrdili da je Rusija identifikovala Nemačku kao „najslabiju kariku“ u NATO-u i da koristi Olafa Šolca kao „korisnog idiota“, dodaje se.

Nemački kancelar je u ponedeljak bio pod velikim pritiskom nakon što su u nemačkom vazduhoplovstvu slučajno procurili detalji o britanskim „snagama na terenu“ u Ukrajini u neobezbeđenom video pozivu.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron otputovaće u četvrtak u Berlin na sastanak sa svojim nemačkim kolegom, gde će se, kako se očekuje, razgovarati o curenju informacija. Britansko ministarstvo spoljnih poslova pokušalo je da smiri strasti oko mogućeg sukoba.

FOTO: EPA

- Biće detaljne rasprave o oba glavna pitanja u ovom trenutku – Ukrajini i Gazi - navodi se u saopštenju.

Šolc je prošle nedelje sugerisao da su pripadnici britanskih snaga pomogli u ispaljivanju ukrajinskih krstarećih projektila, što je navelo Kremlj da tvrdi da zapadni saveznici počinju rat sa Rusijom.

"Najslabija karika" i "korisni idiot"

U video pozivu koji je procurio, šef nemačkih vazduhoplovnih snaga (Luftvafe) rekao je da Velika Britanija „ima nekoliko ljudi na terenu (koji deluju) kao odgovor“, sugerišući da su jedinice raspoređene duboko u Ukrajini. Vojni stručnjaci upozorili su da curenje dovodi u opasnost britanske snage, jer se ranije smatralo da je njihova uloga na terenu značajno ograničena.

Rusi su emitovali presretnuti video konferencijski razgovor između oficira nemačkog vazduhoplovstva, koji se odvijao preko komercijalnog softvera.

Foto Tanjug/AP

U međuvremenu, stručnjaci za bezbednost upozoravaju da London nije spreman za „scenario sa velikim brojem žrtava“ ukoliko bi izbio širi sukob u Evropi. Stručnjaci iz Londonskog istraživačkog centra kažu da planovi za vanredne situacije nisu usklađeni sa mogućnošću vraćanja mrtvih britanskih vojnika i napada bliže britanskom tlu. U ponedeljak je Kristijan Lindner, Šolcov koalicioni partner, rekao da je curenje snimka „poziv na buđenje“ za Nemačku. Lider Slobodne demokratske partije ocenio je da je Vladimir Putin gađao Nemačku.

"Nastavljamo dalje"

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka rekao je da curenje informacija neće umanjiti britansku podršku Ukrajini i njenu saradnju sa Nemačkom. Upitan o kršenju bezbednosnih pravila - jednom od najgorih u Berlinu od kraja "Hladnog rata" - portparol britanskog premijera je rekao da je to pitanje na Nemačkoj da istraži i da je Šolc rekao ono što je o tome rekao.

- Mislim da je rekao da je ovo očigledno veoma ozbiljna stvar i da se zbog toga stvar sada veoma pažljivo istražuje. Velika Britanija je bila prva sa naše strane koja je Ukrajini isporučila rakete za precizne udare dugog dometa i želimo da ohrabrimo. Od samog početka smo bili jasni da će Ujedinjeno Kraljevstvo pružiti Ukrajini neophodnu pomoć, uključujući smrtonosnu podršku, da se odbrani i povrati svoju suverenu teritoriju - rekao je on.

Portparol je odbio da otkrije da li postoje planovi da se ograniči razmena obaveštajnih podataka sa Berlinom i rekao da bi incident „trebalo da istraži Nemačka“.

- Šire gledano, imamo dugogodišnje i veoma bliske odnose u oblasti odbrane sa Nemačkom, mi smo dva najveća pružaoca vojne pomoći Ukrajini i nastavićemo da radimo zajedno na podršci Ukrajini u njenoj odbrani od Rusije - dodao je on.

Izvori iz Evropske unije navode da su obaveštajne prakse evropskog bloka pod stalnom kontrolom zbog pretnji ruskih napada. „Ne komentarišemo obaveštajna pitanja“, rekao je zvaničnik NATO-a.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu