POGLEDAJTE - KAKO JE UNIŠTEN UKRAJINSKI S-300: Zajednički rad posada Iskander-M sistema i bombardera Su-34 naoružanim H-35 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 03. 2024. u 19:00

RUSKA vojska čini se da nastavlja sistematski rad na uništavanju sistema protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga, koji deluju sa svojim PVO sistemima bliže frontu dakle rizičnije nego ikada.

ПОГЛЕДАЈТЕ - КАКО ЈЕ УНИШТЕН УКРАЈИНСКИ С-300: Заједнички рад посада Искандер-М система и бомбардера Су-34 наоружаним Х-35 (ВИДЕО)

Foto MO.RF

Novi primer ovoga je uništenje lansera PVO sistema S-300 i radara za navođenje projektila i osvetljavanja ciljeva Oružanih snaga Ukrajine. Odgovarajući snimak objavljen je na internetu od strane ruskih izvora.

Pojašnjava se da je snimak nastao u blizini grada Slavjansk u pravcu Krasnolimana. Ističe se da je na ciljevima radila posada Iskander-M OTRK-a i bombardera Su-34, koji su ispalili raketu H-35.

Sudeći po objavljenim snimcima, oba cilja su uspešno pogođena, a pored lansera i radara uništeno je i osoblje koje je opsluživalo protivvazdušni raketni sistem.

Treba napomenuti da je proteklih dana, u zoni sukoba u Ukrajini, u vrlo kratkom roku eliminisano nekoliko sistema PVO sovjetske i zapadne proizvodnje, a u službi ukrajinske vojske.

Nije iznenađujuće da su rezultat takvog rada ruske vojske sve uporniji zahtevi predsednika Ukrajine svojim zapadnim saveznicima da obezbede PVO pokrivenost vojnih objekata Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske oružane snage ne mogu same da reše ovaj problem. Ukrajinska protivvazdušna odbrana pretrpela je prevelike gubitke zbog redovnih napada ruske vojske. Međutim, Zapad još ne žuri da se rastane sa svojim PVO sistemima, shvatajući da ih čeka ista sudbina.

SU-34 POSEBNO ZAČAJAN U TEKUĆIM OPERACIJAMA VKS RUSIJE

Su-34 drži istaknuto mesto u ažuriranjima ruskog ministarstva odbrane, posebno tokom proteklih meseci, iskorišćavajući svoju punu sposobnost kopnenog napada u gađanju taktičkih ukrajinskih kopnenih ciljeva.

To uključuje koncentracije ljudstva, tačke privremenog raspoređivanja, skladišta municije i koncentracije rezervi ukrajinske vojske izvođenjem raketnih i udara navođenim bombama.

Su-34 je glavna okosnica ruskog ratnog vazduhoplovstva koji između ostalog koristi i municiju dugog dometa bez ulaska u domet sistema protivvazdušne odbrane protivnika.

Zasnovan na borbenom avionu Suhoj Su-27, avion je dizajniran za vazduhoplovne sukobe ali i misije bombardovanja. Sofisticirani radar sa faznom rešetkom sa više modova sa mogućnošću praćenja terena i mogućnosti izbegavanja je ugrađen u nosni deo Su-34.

Nedavni crni niz za koje ukrajinski izvori tvrde da je zadesio rusko vazduhoplovstvo počeo je 22. decembra 2023. godine, kada je prema tvrdanjama Ukrajinaca njihova protivvazdušna odbrana istovremeno uništila tri borbena aviona Su-34 u oblasti Hersona.

Foto: EPA/Printscreen

Naime, počev od 22. decembra, Ukrajinci tvrde da su oborili još nekoliko Su-34 u izuzetno kratkom vremenskom periodu, čime je broj taktičkih letelica za koje ukrajinska protivvazdušna odbrana tvrdi da je uništila prošle nedelje povećana na sedam.

Hrabra akcija ukrajinske vojske da približi protivvazdušni sistem srednjeg dometa frontu u početku je viđena kao jedinstvena i rizična operacija, ali izgleda da su ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane uspele da sastave scenario koji preti ruskim avionima čak i u njihovoj do sada smatranoj bezbednoj zoni. Međutim, kao posledica ovog rizika, stižu vesti poput ovih danas.

Poslednjih meseci ruska vojska je pojačala suzbijanje operacija protivvazdušne odbrane (eng. SEAD), oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih sistema. Međutim, usled sveopšte ekspanzije agresivnog delovanja na frontu, logično više i rizikuju, te ukrajinska strana tvrdi obaranje čak 14 ruskih aviona, gde navodno prednjače lovci bombarderi Su-34.

Sada daju nagoveštaje o novoj taktici ili novim mogućnostima, asimetričnim, koje možda omogućavaju gađanje vazdušnih ciljeva na većoj udaljenosti nego što je ranije bilo poznato, međutim bez ikakvih konkretnih odgovora i dokaza.

Dok je ruska vojska uglavnom koristila vazdušno lansirane anti-radar rakete i lutajuću municiju za lov na ukrajinsku protivvazdušnu odbranu u ranoj fazi svoje specijalne vojne operacije, većina nedavno uništenih sistema navodno je gađana taktičkim balističkim projektilima Iskander i navođenim artiljerijskim raketama ispaljenim iz lansera Tornado-S.

Upotreba precizno navođenih raketa sa zemlje u SEAD-u omogućila je brži odgovor na ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, koja je sada gađana u roku od nekoliko minuta nakon što je otkrivena pomoću dronova i drugih sredstava za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Prema Forbsu, pomeranje sistema protivvazdušne odbrane na liniju fronta radi suprotstavljanja ruskoj avijaciji samo je ubrzalo potrošnju raketnih rezervi koje nisu bile popunjene zbog prestanka snabdevanja.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama