JOŠ LOŠIH VESTI ZA MAKRONA: Rezultati istraživanja pokazali da skoro 80% Francuza ne podržava njegovu odluku

Novosti online

28. 02. 2024. u 18:50

VIŠE od tri četvrtine ispitanih stanovnika Francuske se protivi slanju francuske vojske u Ukrajinu, pokazala je studija centra CSA urađena za radio-stanicu "Evropa 1".

ЈОШ ЛОШИХ ВЕСТИ ЗА МАКРОНА: Резултати истраживања показали да скоро 80% Француза не подржава његову одлуку

Emanuel Makron.Foto AP

- Čak 76 odsto anketiranih stanovnika zemlje ne želi da se francuska vojska nađe na ukrajinskom frontu - ističe "Europ 1".

Ovaj odgovor skoro da se ne menja u zavisnosti od pola anketiranih Francuza – protiv je bilo 77 odsto muškaraca i 75 odsto žena. Međutim, kada je u pitanju uzrast, stvari stoje malo drugačije – među anketiranima od 50 do 64 godina je 85 odsto onih koji se protive vojnom prisustvu u Ukrajini, prenose RIA Novosti.

Ako se pogledaju glasovi pristalica različitih političkih partija, levica je naklonjenija slanju francuskih trupa u Ukrajinu od desnice, pa  se toj ideji protivi 65 odsto pristalica Socijalističke partije, 67 odsto birača ekstremno leve Nepokorene Francuske i 78 glasača Zelenih. Slanju vojnika u Ukrajinu se protivi čak 84 odsto birača Nacionalnog okupljanja i 76 odsto pristalica Republikanaca. Među pristalicama Makronove Renesanse, ovoj ideji se protivi 68 odsto birača.

Anketa je sprovedena onlajn od 27. do 28. februara, učestvovalo je 1.014 osoba starijih od 18 godina.

U Parizu je juče, na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona, održana konferencija podrške režimu u Kijevu na kojoj su učestvovali lideri iz desetak evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Dansku i Holandiju.

Francuski lider je nakon sastanka rekao da, iako nije postignut konsenzus o slanju vojnika evropskih zemalja na front u Ukrajini, ništa ne treba isključiti. 

Učesnici konferencije, zvaničnici mnogih evropskih zemalja odbacili su Makronovu ideju ističući da neće slati svoju vojsku u Ukrajinu.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona