HAMAS DOBIO NACRT PREDLOGA ZA PRIMIRJE U GAZI: Evo šta je predviđeno tim predlogom

Novosti online

27. 02. 2024. u 08:10

PALESTINSKA militantna grupa Hamas dobila je nacrt predloga za primirje u Pojasu Gaze, koji uključuje 40-dnevnu pauzu svih vojnih operacija i razmenu palestinskih zatvorenika za izraelske taoce u odnosu 10 prema jedan, rekao je danas Rojtersu neimenovani izvor upućen u pregovore.

ХАМАС ДОБИО НАЦРТ ПРЕДЛОГА ЗА ПРИМИРЈЕ У ГАЗИ: Ево шта је предвиђено тим предлогом

Foto Tanjug/AP

Prema predlogu, proisteklom iz pregovora u Parizu, bolnice i pekare u Gazi bile bi popravljene, 500 kamiona pomoći bi ulazilo u tu enklavu svakog dana i na hiljade šatora i karavana bi bilo dostavljeno za smeštaj raseljenih lica, rekao je izvor.

Izvor je dodao da je u nacrtu navedeno da bi Hamas trebalo da oslobodi 40 izraelskih talaca, uključujući žene, mlađe od 19 godina, bolesne i starije od 50, dok bi Izraelci pustili oko 400 palestinskih zatvorenika koje ne bi ponovo hapsili.

Posrednici su pojačali napore da obezbede prekid vatre u Pojasu Gaze u nadi da će sprečiti dalje izraelske napade na Rafu, gde se nalazi više od milion raseljenih ljudi. Predsednik SAD Džozef Bajden je ranije, u emisiji televizije En-Bi-Si, rekao da veruje da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći deo tog grada pre kopnene invazije, prenosi AP.

Bajden je, takođe, naglasio da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom predstojećeg meseca, u toku muslimanskog praznika Ramazana koji počinje 10. marta, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa.

On je dodao da se nada da bi prekid vatre između Izraela i Hamasa koji bi omogućio oslobađanje preostalih talaca mogao da stupi na snagu početkom sledeće nedelje.

U sukobu Izraela i Hamasa koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je život izgubilo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU: Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!