RIZIK OD SUKOBA VEĆI NEGO U DOBA HLADNOG RATA Guteres: Nad čovečanstvom se ponovo nadvila nuklearna senka

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

27. 02. 2024. u 00:45

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je danas da se nad čovečanstvom ponovo nadvila nuklearna senka, dodavši da je rizik od nuklearnog sukoba veći nego u bilo kom trenutku tokom Hladnog rata.

РИЗИК ОД СУКОБА ВЕЋИ НЕГО У ДОБА ХЛАДНОГ РАТА Гутерес: Над човечанством се поново надвила нуклеарна сенка

Gensek UN dolazi na svečanost, Foto AP

- Geopolitičke podele, bezobzirna trka u naoružanju stvorili su potpunu blokadu. Vojske rade na razvoju užasnih novih tehnologija, uključujući veštačku inteligenciju i autonomne oružane sisteme. Vratila se nuklearna senka koja se tokom prošlog veka nadvijala nad čovečanstvom - rekao je Guteres na konferenciji o razoružavanju.

On je dodao da pojedini državnici "redovno impliciraju da su spremni da stvore nuklearni pakao", što je, prema njegovim rečima, nečuvena pretnja koju svet mora jasno i snažno da osudi.

- Norme i standardi protiv širenja, testiranja i upotrebe nuklearnog oružja su narušeni. U stvari, frustracija većine država sporim tempom razoružanja dovela je do pregovora o Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja - rekao je prvi čovek Ujedinjenih nacija.

On je ponovio poziv za ubrzanjem sprovođenja svih obaveza nuklearnog razoružanja, uključujući i Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i dodao da treba poštovati Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

- Svet više ne sme da bude talac ovih naprava smrti - poručio je Guteres.

 

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS - Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo fudbaler kojeg Piksi i Rambo Petković dobro pamte