PAPA PRIHVATIO OSTAVKU NADBISKUPA ĐIEGE: Zatvarao oči pred zlostavljanjem dece, pa se povukao iz službe

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 02. 2024. u 20:42

PREDSTAVNICI pape Franje u Poljskoj saopštili su danas da je on prihvatio ostavku nadbiskupa Andžeja Điege koji je u dokumentarnom filmu optužen da zatvara oči pred zlostavljanjem dece.

ПАПА ПРИХВАТИО ОСТАВКУ НАДБИСКУПА ЂИЕГЕ: Затварао очи пред злостављањем деце, па се повукао из службе

Foto AP

U dokumentarnom filmu TVN24 iz 2021. godine navodi se da je sveštenik Andžej Dimer, koji je umro te godine, navodno zlostavljao decu i da je arhiepiskop biskupije Ščećinsko-kamenske Andžej Điega, znao za to od 1995. godine, ali da ništa nije preduzeo, preneo je Rojters.

- Sveti otac Franja prihvatio je ostavku nadbiskupa Andžeja Điege sa funkcije nadbiskupa Ščećinsko-kamenske biskupije - objavila je poljska apostolska nuncijatura na svom sajtu.

U saopštenju se, takođe, navodi da se Điega povlači iz službe.

TVN24 je danas objavila da je nakon dokumentarca, Điega razrešio Dimera sa pozicije direktora medicinskog instituta u Ščećinu na severozapadu Poljske.

Poljski mediji su preneli da je Dimer 2008. godine osudio crkveni sud za seksualno zlostavljanje maloletnika.

Dimer je uložio žalbu, ali žalba nije rešavana pre njegove smrti.

U Poljskoj, jednoj od najpobožnijih katoličkih zemalja u Evropi desio se niz skandala vezanih za zlostavljanje dece, a crkva je navela pre dve godine da je između 1. jula 2018. i 31. decembra 2020. primila 368 prijava u vezi sa zlostavljanjem maloletnih lica.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024