DRAMA PRED RAMAZAN U JERUSALIMU: Izrael ograničava pristup muslimanima džamiji Al Aksa

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 02. 2024. u 16:04

IZRAEL će ograničiti pristup muslimanskim vernicima jerusalimskoj džamiji Al Aksa tokom predstojećeg muslimanskog svetog meseca Ramazana u skladu sa bezbednosnim potrebama, saopšteno je danas iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netanijahua.

ДРАМА ПРЕД РАМАЗАН У ЈЕРУСАЛИМУ: Израел ограничава приступ муслиманима џамији Ал Акса

Foto: Tanjug/AP photo

- Premijer je doneo uravnoteženu odluku da dozvoli slobodu veroispovesti u okviru bezbednosnih potreba koje će utvrditi profesionalci - navodi se u saopštenju, ali nije navedeno više detalja, prenosi Rojters.

Ministar javne bezbednosti Izraela Itamar Ben Gvir, krajnje desničarski koalicioni partner u Netanijahuovoj vladi, tvrdi da će ''oni koji mrze Izrael'' iskoristiti događaj da pokažu podršku vođstvu palestinske militantne grupe Hamas i podstrekivanju nasilja.

''Ulazak desetina hiljada mrzitelja na proslavu na Brdu hrama predstavlja bezbednosnu pretnju za Izrael'', rekao je Ben Gvir.

Hamas je ograničenja nazvao "nastavkom cionističkog kriminala i verskog rata koji vodi grupa ekstremističkih doseljenika u terorističkoj okupacionoj vladi protiv našeg palestinskog naroda", i pozvao Palestince u Izraelu, Jerusalimu i okupiranoj Zapadnoj obali da ''odbace ovu zločinačku odluku, odupru se aroganciji i drskosti okupacije i mobilišu se da čvrsto i postojano stoje u džamiji Al Aksa''.

Pravila o pristupu Brdu hrama su čest izvor napetosti, posebno tokom praznika uključujući Ramazan, koji bi ove godine trebalo da počne oko 10. marta, navodi britanska agencija.

Al Aksa, jedno od najsvetijih mesta na svetu za muslimane, nalazi se na vrhu brda u starom gradu Jerusalima na lokaciji koju Jevreji takođe poštuju kao mesto svojih hramova iz biblijskih vremena.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije