KIJEV NAŠAO PR “LEK” ZA GUBITAK AVDEJEVKE: Na društvenim mrežama ukrajinski abrams u maršu! (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 02. 2024. u 17:12

DOK svi pričaju o Avdejvki i njenom padu, na društvenim mrežama pojavio se snimak ukrajinskog tenka Abrams sa reaktivnim oklopom.

КИЈЕВ НАШАО ПР “ЛЕК” ЗА ГУБИТАК АВДЕЈЕВКЕ: На друштвеним мрежама украјински абрамс у маршу! (ВИДЕО)

Foto MoD Ukrajine

 I sada u blizini linije fronta, a nije aktuelna Avdejevka.

Za sada Abramsi se pojavljuju povremeno kada treba dizati moral kao tenkovi koji su spremni za bitku, ali osim Tik toka i Telegrama na prvoj liniji fronta ga nema.

Inače SAD su donirale Vojsci Ukrajine 31 tenk, a koji je tvrđeno da neće dobiti reaktivni oklop od osiromašenog uranijuma, ali to nije bila prepreka da se Ukrajini isporuči rekativni oklop starije generacije ARAT (Abrams Reactive Armor Tiles).

Dinamička zaštita ARAT (Abrams Reactive Armor Tiles) je razvijena posebno za tenkove M1A1 i M1A2 Abrams nakon rata u Iraku 2004. godine. Za osnovu je uzet sistem dinamičke zaštite BRAT (Bradley Reactive Armor Tiles), koji je ranije razvijen za borbeno vozilo pešadije Bradly. Prvu generaciju ARAT-1 zaštite čine moduli označeni kao M19. Nema konkretnih podataka, ali se pretpostavlja da treba da obezbedi zaštitu od kumulativne municije sa indikatorom od najmanje 55-65% vrednosti glavnog oklopa.

Treba znati da su tenkovi M1A1SA Abrams u početku prebačeni u Ukrajinu bez kompleta za dinamičku zaštitu, poput borbenih vozila pešadije Bradly. Nakon što su borbena vozila pešadije pretrpela velike gubitke, i borbena vozila pešadije i tenkovi su dobili rekativni oklop.

Inače kod ukrajinskih Bredlija ARAT je postavljen na bokove tenka, koji su najosetljiviji deo ovog oklopnog vozila.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)