PRIPREME ZA TALAS IZBEGLICA: Satelitski snimci pokazuju izgradnju ograđenog prostora na granici Gaze i Egipta

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 02. 2024. u 00:38

EGIPAT je počeo da gradi ograđeno područje oivičeno visokim betonskim zidovima duž granice sa Pojasom Gaze za koje se veruje da je namenjeno smeštaju Palestinaca koji beže od planiranog izraelskog napada na grad Rafa na jugu te enklave, prenose svetski mediji.

ПРИПРЕМЕ ЗА ТАЛАС ИЗБЕГЛИЦА: Сателитски снимци показују изградњу ограђеног простора на граници Газе и Египта

Foto Tanjug/AP

Fotografije i video snimci koje je objavila Sinajska fondacija za ljudska prava (SFHR) prikazuju radnike koji, koristeći tešku mehanizaciju, podižu betonske barijere i bezbednosne kule oko pojasa zemlje na egipatskoj strani prelaza Rafa.

Na snimcima od 15. februara ne vidi se jasno da li se dovodi voda ili se postavlja druga infrastruktura, piše Gardijan.

Satelitski snimci koje je Planet Labs objavio istog dana pokazuju očišćene pojaseve zemlje u blizini granice sa Gazom.

SFHR je u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama naveo da video snimci pokazuju aktivnosti s ciljem da se „uspostavi izolovano područje okruženo zidovima na granici sa Pojasom Gaze, gde bi bile smeštene izbeglice u slučaju masovnog egzodusa“.

Zbog izraelskog bombardovanja i kopnene invazije na Gazu nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, prema podacima UN, interno je raseljeno oko 1,7 miliona Palestinaca.

Foto Tanjug/AP

Većina je poslednjih nedelja potisnuta na jug, a u gradu Rafa sada je više od milion ljudi, čime je znatno povećano njeno predratno stanovništvo od 280.000.

Egipatski zvaničnici su u više navrata izražavali zabrinutost da bi akcije Izraela mogle da primoraju milione Palestinaca da pokušaju da pobegnu preko granice i da raseljeni više nikada neće moći da se vrate.

Predsednik Egipat Abdel Fatah al Sisi odbacio je bilo kakvu mogućnost da se Palestinci rasele na severni Sinaj.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!