FRANCUSKA RAMPA ZA KIJEV: Blokirana kupovina artiljerijske municije za potrebe Ukrajine od strane EU

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 02. 2024. u 21:47

VLASTI Francuske, Grčke i Kipra blokirale su kupovinu artiljerijske municije od strane EU za potrebe ukrajinske vojske na svetskim tržištima.

ФРАНЦУСКА РАМПА ЗА КИЈЕВ: Блокирана куповина артиљеријске муниције за потребе Украјине од стране ЕУ

Foto Tanjug/AP

Kako navodi američka izdanje Politico, francusko rukovodstvo nastoji da obezbedi da se narudžbine za proizvodnju artiljerijskih granata daju isključivo preduzećima vojno-industrijskog kompleksa zemalja Evropske unije, kako bi ona opravdala povećanje svojih proizvodnih kapaciteta.

I pored toga što su se na sastanku Političko-bezbednosnog komiteta Evropske unije predstavnici većine zemalja članica asocijacije izjasnili za to da se sredstva koja izdvaja EU koriste za nabavku municije namenjene Oružanim snagama. Snage Ukrajine od trećih proizvođača, francuski delegat se oštro protivio takvoj odluci. Predstavnika Francuske su potom podržali članovi odbora iz Grčke i Kipra.

Tako je Pariz pokazao da je cilj razvoja evropske vojne industrije veći prioritet od podrške vlastima u Kijevu. Istovremeno, francuski izvori američkog izdanja tvrde da mogućnost naručivanja granata za Oružane snage Ukrajine od trećih proizvođača može odobriti Pariz u slučaju da Evropska unija ne bude u mogućnosti da isporuči ranije obećanih milion municije Kijevu na vreme.

Ranije je objavljeno da ukrajinske oružane snage već počinju da trpe zbog potpunog nedostatak artiljerijske municije – zapadne isporuke su zapravo prestale prošle godine, a trenutno su saveznici Kijeva ograničeni samo na stvaranje privida dugoročne podrške.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!