POGLEDAJTE - PRVI F-16 SA UKRAJINSKIM OZNAKAMA: Lovac-bombarder snimljen na aerodromu u Evropi (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 02. 2024. u 07:21

KAKO navodi Glas Amerike ukrajinski piloti su „veoma su impresionirani” ovom letelicom.

ПОГЛЕДАЈТЕ - ПРВИ Ф-16 СА УКРАЈИНСКИМ ОЗНАКАМА:  Ловац-бомбардер снимљен на аеродрому у Европи (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

-Istovremeno, preobuka ima svoje izazove, jer se ovaj lovac veoma razlikuje od sovjetskih Su-27 i MiG-29, kojima trenutno leti ukrajinska ratna avijacija.

Novinarka Marija Prus ukrajinske službe Glasa Amerike, intervjuisala je vojnog pilota Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim znakom Fantom koji je govorio o obuci i spremnosti infrastrukture u Ukrajini da primi ove lovce i kako bi druge letelice, poput A-10 ili Gripena JAS-39, mogle da ojačaju Odbrambene snage Ukrajine.

Iz ovog intervjua moguće je saznati da su ukrajinski piloti sami pripremali i proučavali teorijsku osnovu za lovac F-16, kao i da je postojala neformalna komunikacija sa zapadnim pilotima koji su leteli na F-16.

-A kada je počelo pitanje preobuke pilota za novi tip aviona, i pre nego što se znalo koji će avion zameniti našu zastarelu sovjetsku flotu, već smo počeli da radimo na promeni koncepta i obuci. To jest, mi smo već tokom ovih vežbi shvatili da su naši pristupi, naše procedure veoma različite. A upravo su piloti partneri, ne samo američki piloti, već i iz drugih zemalja, formirali neku vrstu onlajn kurseva za obuku kako bismo znali u kom pravcu da se krećemo, a zatim da unapredimo i ubrzamo preobuku za F- 16 aviona, kaže pilot kodnog imena Fantom za Glas Amerike.

Takođe saznajemo iz intervjua da su ukrajinski piloti bili u jednoj od vazduhoplovnih baza u SAD gde se vršila procena njihovih sposobnosti.

-Što se tiče izazova, to je novi avion za naše momke i bilo je malo teško na početku, jer je to avion nove generacije, digitalizovaniji avion, ima dosta sistema i programa koji se moraju uneti tokom leta i pre leta. Nismo se susreli sa ovim, naša obuka je malo drugačija, a naš avion je mnogo jednostavniji od F-16. Isto tako, pristup pripremi i izvođenju leta je potpuno drugačiji. Zahteva samostalniji trening.

Švedski lovac Saab Gripen mogao bi značajno da ojača ukrajinsku avijaciju, rekao je u intervjuu za Glas Amerike pilot Ratnog vazduhoplovstva Fantom. Komentarišući preobuku ukrajinskih pilota na F-16 u Evropi i SAD, Fantom se založio za dalju modernizaciju ukrajinske vojne vazdušne flote, posebno sa lovcima Gripen.

Foto Tanjug/AP

-Ovo je veoma moderan avion, prošao je mnoge faze modernizacije i trenutno je u floti švedskog ratnog vazduhoplovstva može da obavlja i suzbijanje protivvazdušnih snaga neprijatelja, zadatak vatrenih napada i zadatke “odbijanja” – odnosno poseduje oružje kojim vam omogućava da dejstvujete na udaljenosti koja van opasnoti za svoju letelicu“, objasnio je Fantom. Kao i američki F-16, švedski avion bi takođe mogao da pomogne u zaštiti ukrajinskog neba od ruskih napada, dodao je Fantom: „I takođe ima veliki potencijal protiv neprijateljskih aviona, i onih koje Rusija trenutno ima na raspolaganju, Su-35 i Su-30, Gripen najnovije generacije može da se rastegne“.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)