AGRAR KAO JABUKA RAZDORA: Neslaganje francuskog premijera Gabrijela Atala i nemačkog kancelara Olafa Šolca na prvom susretu

Prvi susret, glavna tema, pa - raskorak. Tako bi u najkraćem mogao da izgleda rezime berlinskog sastanka između domaćina nemačkog kancelara Olafa Šolca i novog francuskog premijera Gabrijela Atala.

АГРАР КАО ЈАБУКА РАЗДОРА: Неслагање француског премијера Габријела Атала и немачког канцелара Олафа Шолца на првом сусрету

Foto: Tanjug/AP

- Složili smo se da se nismo složili - nije krio Atal razmimiolaženje sa važnim sagovornikom.

Jabuka razdora je sporazum u pripremi o slobodnoj trgovini između EU i zemalja Južne Amerike, odnosno asocijacije "Merkosur". A upravo je suspendovanje tih pregovora bio jedan od glavnih zahteva francuskih poljoprivrednika usled straha od nelojalne konkurencije.

"Merkosur" je organizacija za slobodno kretanje robe, komponenata i usluga osnovana 1991. godine i pokriva preko 82 odsto BDP Južne Amerike. Njene stalne članice su Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, Bolivija je u procesu priključivanja, dok su pridruženi članovi Čile, Kolumbija, Peru, Ekvador, Gvajana, Peru i Surinam. Venecuela je suspendovana.

Pregovore o slobodnoj trgovini sa ovim ogromnim tržištem Brisel je započeo još 2000. godine. Zaustavljen je 2004, da bi ponovo aktiviran 2013. Principijelni dogovor je postignut 2019, ali konačnih tekst nije sročen, izglasan i potpisan.

Jedno od čvrstih obećanja francuskih vlasti tokom nedavnih žestokih protesta poljoprivrednika bilo je da se taj sporazum neće potpisati. Obećanje su dali i premijer Atal i predsednik Emanuel Makron koji je rekao da pravila u Južnoj Ameerici nisu homogena s onima u Evropi. Zemljoradnici su zabrinuti da bi jeftinije meso, voće i povrće iz Južne Amerike preplavili Evropu, a da se pritom ne poštuju iste proizvodne i ekološke norme. 

S druge strane, Nemačka zdušno podržava ovaj projekat, jer Berlin tradicionalno vidi priliku za trgovinski suficit. Naročito im je stalo zbog mogućnosti razvijanja novog tržišta za sopstvenu automobilsku industriju. 

- Nemačka je zemlja koja je veoma privržena slobodnoj trgovini - potvrdio je Šolc posle razgovora s Atalom, ističući da ovakvi sporazumi imaju "veliki geostrateški značaj".

Dodao je da pregovori s Merkosurom traju već dvadeset godina i da je vreme da se privedu kraju, požurujući da se sve to konačno završi. U svemu vidi perspektivu napretka za čitavu Evropu.

Atal je pred svojim sagovornikom potvrdio stav Francuske koja se tome protivi i poručio da nije vreme za parafiranje.

- Evropa je kontinent trgovine, potrebne su nam trgovinske veze s drugim zemljama i kontinentima van Evrope, ali, ima sporazuma za koje se, iz ugla Francuske, nisu stvorili uslovi - stavio je tačku Atal. 

Istovremeno je skrenuo pažnju na opasnost da ovakve podele, "i najmanje pukotine", mogu da iskoriste populisti i ekstremi. Izbori za novi sastav Evropskog parlamenta će biti održani već u junu.

I pored nesporazuma oko slobodne trgovine, oba sagovornika su istakla važnost francusko-nemačkih prijateljskih veza. Šolc je rekao da će ova godina biti specijalna u odnosima dve zemlje, imajući u vidu i predstojeću posetu Makrona Nemačkoj krajem maja.

- Snagu Evrope merimo čvrstinom francusko-nemačkog prijateljstva - kazao je Atal i naveo da kada ova dva naroda zajedno idu napred tada se i Evropa ubrzava, razvija i ponovo dobija moć, dok bi, da se dele, cela Evropa oklevala.

- Francusko-nemačko prijateljstvo je jedna od velikih prilika u našoj istoriji - uzvratio je domaćin Šolc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)