UKRAJINSKI SNOVI O RAKETAMA: Da li sa F-16 Kijev dobija i američke projektile dometa od 500km (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 02. 2024. u 19:00

SERGEJ Najev komandant Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine podigao je veliku prašinu u ruskim, ali i zapadnim edijima, a o društvenim mrežama ni da govorimo o tome da će Ukrajini zajedno sa prvim lovcima F-16 koji budu isporučeni stići i krstareće rakete dometa 300-500 km što će kako je naveo ukrajinskim odbrambenim snagama omogućiti strateški udar i uspeh na bojnom polju.

УКРАЈИНСКИ СНОВИ О РАКЕТАМА: Да ли са Ф-16 Кијев добија и америчке пројектиле домета од 500км (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Zaparavo u slučaju da Kijev zaista dobije rakete dometa 300-500 km to će značiti veliku verovatnoću da će se na udaru naći i ciljevi u dubini ruske teritorije, odnosno Podmoskovlje.

Koji tip rakete će dobiti ukrajinci naravno nije obelodaljeno, bar ne javno, Kijevu je već poznato a u medijima se nagađa da je u pitanju AGM-158 JASSM i to rane modifikacije ovog krstarećeg projektila.

U pitanju je krstareća raketa koja ima probojnu bohevu glavu težine 450 kg i karakteristike leta slične britanskoj-francuskoj krstarećoj raketi Strom Shadow/SCALP-EG.

Domet ove krstareće rakete zavisi pre svega od tipa, stare pokrivaju domet od 300-370, pa do 500 km AGM-158A JASSM. Verzija AGM-158B JASSM-ER koja je u operativnoj upotrebi od 2021. godine imaju maksimalni domet 1.300 km.

Ukrajina će najverovatnije sa F-16 dobiti verziju AGM-158A JASSM dometa 300-500 km. Inače rane serije raketa u verziji AGM-158A JASSM se više ne proizvode, ali ih ima na stotine u američkim vojnim skladištima, a od 2022. godine ove rakete starije generacije zamenjuju verzija AGM-158B JASSM-ER sa većim dometom.

Prema nekim podacima Lockheed Martin je 2021. godine isporučio 400 raketa AGM-158A JASSM u 2022. broj raketa ovog tipa popeo se na 525 , da bi se u 2023 već nagovestilo da će se duplirati broj proizvedenih raketa za potrebe SAD da ih dovede na broj od 1000 raketa proizvedenih na godišnjem nivou.

Već sada se nagađa da su Amerikanci našli kompromisno rešenje za nemačke krastareće rakete Taurus, zbog kojih je vršen pritisak na kancelara Olafa Šolca da Bundesver preda ove rakete Ukrajini. Međutim nemački parlamentarci su to stopirali kako opozicija, tako i deo vladajuće koalicije, a predpostavka je i da su zalihe britansko/francuskih raketa Strom Shadow/SCALP-EG. su smanjene do kritičnog nivoa.

Takođe dupliranje proizvodnje raketa AGM-158B JASSM-ER na 1.000 komanda na godišnjem nivou ukazuje da SAD spremaju ispruku, da se popune nedostaci u redovima vojske SAD. Već sad se spominje i nova modifikacija ove rakete AGM-158D koja ima domet veći od 2.000 km.

Međutim, osim izjave ukrajinskog generala, nema nikakve druge informacije i potvrde, tako da se ova informacija ili vest mora uzeti sa rezervom. Međutim, neka iskustva iz isporuke britanskih krstarećih raketa Strom Shadow ukazuje da su vesti o isporuci bile prvo potvrđene, pa onda demantovane, a posle nekoliko meseci obelodanjeno da su rakete predate Ukrajincima.

Da li će tako i sada da bude, ostaje veliki znak pitanja.

Po svemu sudeći, planirano povećanje proizvodnje trebalo bi da pokrije moguće buduće isporuke Ukrajini, brzo zamenjujući zastareli AGM-158A naprednijim AGM-158B. Pored toga, Lokid Martin proizvodi protivbrodsku verziju JASSM-a pod nazivom LRASM i najnoviju modifikaciju pod nazivom AGM-158D sa dometom većim od 2000 km.

Međutim, treba napomenuti da, osim reči ukrajinskog generala, nema drugih podataka koji potvrđuju buduće isporuke ovih projektila Ukrajini.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)