OSLOBOĐEN ZA PRONEVERU, MOŽDA ĆE OPET BITI MINISTAR: Kako je francuski sud rešio aferu zloupotrbe evropskih fondova

Sud u Parizu oslobodio je poznatog francuskog političara Fransoa Bajrua optužbi za saučesništvo u zloupotrbi javnih evropskih fondova.

ОСЛОБОЂЕН ЗА ПРОНЕВЕРУ, МОЖДА ЋЕ ОПЕТ БИТИ МИНИСТАР: Како је француски суд решио аферу злоупотрбе европских фондова

Foto Tanjug/AP

Bajru je pre sedam godina bio samo mesec dana ministar u prvoj vladi francuskog predsednika Emanuela Makrona, posle čega je morao da podnese ostavku zbog pokretanja postupka protiv njega i njegove centrističke stranke "Modem".

Bajru, inače trostruki predsednički kandidat, koji ima zavidno ministarsko, poslaničko i političko iskustvo, oslobođen je zbog izražene sumnje u verodostojnost optužbi.

Sud je s druge strane osudio veći deo optuženih u ovoj aferi. Uz Bajrua, na optuženičkoj klupi bilo je još desetoro njegovih stranačkih drugova. Osmoro, među kojima je i pet bivših evropskih poslanika, osuđeno je na kazne koje idu od 10 do 18 meseci uslovnog zatvora i na globu od 10 do 50 hiljada evra, uz dve godine uslovne zabrane učestvovanja u političkom životu.

Bivši mnistar pravosuđa Mišel Mersije osuđen je na 18 meseci uslovnog zatvora, 20.000 evra kazne i dve godine uslovne zabrane da učestvuje u izbornim procesima.

Takođe, stranka "Modem" je kažnjena sa 350.000 evra, a njena prethodnica "UDF" sa 150.000.

Sud je presuđivao o učešću u fiktivnom zapošljavanju parlamentarnih saradnika koji su ustvari radili za stranku.

PORUKA ZA MARIN LE PEN

Ceo proces bi mogao da posluži i kao orijentir za Marin Le Pen i njenu stranku "Nacionalno okupljanje", jer se protiv njih vodi vrlo sličan sudski proces, uz optužbu za zloupotrbu 6,8 miliona evra u periodu između 2009. i 2017. godine. I protiv predstavnika krajnje levice iz redova "Nepotčinjene Francuske" takođe je 2018. pokrenuta preliminarna istraga, ali do sada nije podignuta optužnica.

Presuđeno je da je bilo zloupotrbe javnih fondova, ali nijedan element nije mogao da potvrdi da je Fransoa Bajru znao da asistenti ne obavljaju svoj posao u EP. Zaključeno je da je "moguće" da je za troje njih Bajru "dao saglasnost", ali to nije moglo da se dokaže.

Bajru je poručio da pre svega oseća gorčinu zbog sedam izgubljenih godina, koliko je trajao proces, tokom kojih je bio isključen iz političkog života.

- Sud je zaključio da nije bilo sestemskih prekršaja niti ličnog bogaćenja - izjavio je ovaj sedamdesetdvogodišnji političar.

Zaključio je da je to važno za njegovu stranku čiji se članovi tokom čitave karijere "bore za Evropu".

- Sedmogodišnji košmar se završio. Cilj ove afere, nažalost, bio sam ja - kazao je Bajru.

Tužilac je za njega tražio 30 meseci uslovne kazne zatvora, 70.000 evra globe i tri godine zabrane da bira i bude biran.

Bajru je zažalio zbog dužine procesa, a poručio je i da je "bilo ljudi koji su umrli", misleći na njegovu prvu saradnicu Marijel de Sarnez, protiv koje je takođe vođena istraga, i koja je preminula od raka 2021. godine.

Očekuje se sada da bi Fransoa Bajru mogao ponovo da se politički angažuje, možda i kao ministar, imajući u vidu da još nije do kraja sastavljen kabinet novog premijera Gabrijela Atala. Ipak, između njega i mladog premijera postoji određena doza surevnjivosti, jer je Bajru prethodno podržavao drugog kandidata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?