RUSIJA ŠIRI UTICAJ U AFRICI: Libija odskočna daska Moskve za „Crni kontinent“

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 02. 2024. u 21:07

ČETVRTA poseta za šest meseci zamenika ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurova Libiji, prema zapadnim analitičarima, jasno pokazuje interesovanje Moskve da od te afričke zemlje napravi još jednu vrstu „odskočne daske“ za širenje svog uticaja u regionu.

РУСИЈА ШИРИ УТИЦАЈ У АФРИЦИ: Либија одскочна даска Москве за „Црни континент“

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Profimedia/Ilustracija

Kako prenosi američko izdanje Defence News, pozivajući se na italijansku ekspertkinju za Bliski istok i severnu Afriku Kjaru Lavoti, Rusija je zainteresovana za iskopavanje zlata i dijamanata, a takođe namerava da bude referentna tačka za zemlje globalnog juga.

Američki list podseća da su ruske vlasti nakon smrti vođe „Vagner grupe“ Jevgenija Prigožina preuzele kontrolu nad sastavom njegovog “Vagnera“, navodno preimenujući formaciju u „Ruski afrički korpus“.

U istočnoj Libiji, gde zapadni analitičari procenjuju da je ruska snaga između 800 i 1.000 vojnika, vazdušne baze kao što je Al Jufrah obezbeđuju baziranje ruskih vojnih aviona koji lete na jug ka drugim zemljama, uključujući Centralnoafričku Republiku, gde je Rusija pružila pomoć vlast u borbi protiv pobunjenika. Kako uticaj Francuske na kontinent opada, Rusija pojačava angažman sa novim rukovodstvom Nigera i Malija.

Pored toga, prema izveštajima zapadne štampe, rusko rukovodstvo planira da koristi libijski lučki grad Tobruk kao bazu za svoje pomorske brodove, što će Rusiji obezbediti još jednu mediteransku pomorsku bazu pored dve koje već ima u Siriji – Tartus i Latakija.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)