ANALIZA AMERIČKIH MEDIJA: U Ukrajini više nema dobrovoljaca za front

Марија Стевановић
Marija Stevanović

04. 02. 2024. u 13:06

DOK je u početku ukrajinskog sukoba na desetine hiljada Ukrajinaca, preplavljenih patriotizmom, odlučilo dobrovoljno da se priključi Oružanim snagama Ukrajine, sada, posle dve godine krvavih sukoba, sve više muškaraca u toj zemlji izbegava vojni rok, a sve su češći i apeli za demobilizaciju vojnika s prve linije fronta, piše „Njujork tajms“.

АНАЛИЗА АМЕРИЧКИХ МЕДИЈА: У Украјини више нема добровољаца за фронт

Foto: Tanjug/AP

Najočiglednije promenu raspoloženja u društvu odražavaju žestoke debate o nacrtu zakona o novim pravilima mobilizacije.

Dokument je podnet na razmatranje parlamentu u decembru, ali je pod hitno poslat na doradu.

Proces prijema u armiju sve češće izaziva nezadovoljstvo u ukrajinskom društvu, pošto je sve agresivniji i obojen korupcijom. Niko u ukrajinskoj vladi, kao ni u ukrajinskom vojnom rukovodstvu ne želi da preuzme odgovornost za masovnu mobilizaciju, ističe list.

Pitanje popunjavanja redova Oružanih snaga Ukrajine je pritom, kako navodi list, jedan od mnoštva problema s kojima se suočava kijevski režim, a u poslednjih nekoliko meseci je i gorući. Ukrajinska vojska trpi velike gubitke, a napori da se obnove snage na prvoj liniji fronta su otežani.

Čak i vojnici na frontu skreću pažnju na to da se broj novih vojnika, kao i njihov kvalitet, sve osetnije smanjuju, zaključuje autor članka.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

EVO KAKO KURTIJEVI SRBI VODE LEPOSAVIĆ: Izdala Srbiju i Srbe pa šmrče kokain u opštini

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!