POLITIČKI SUKOB ZBOG PARADAJZA? Tenzije u svetu rastu, a oni se svađaju oko voća i povrća

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 02. 2024. u 08:30

IAKO živimo u svetu gde tenzije među državama rastu gotovo svakodnevno, najmanje što se moglo očekivati je da će dve evropske zemlje ući u politički sukob oko paradajza.

ПОЛИТИЧКИ СУКОБ ЗБОГ ПАРАДАЈЗА? Тензије у свету расту, а они се свађају око воћа и поврћа

Foto: AP

Naime, tokom protekle nedelje francuski političari su, pod pritiskom farmera koji su organizovali demonstracije, izrazili solidarnost sa farmerima i izjavili da njihove španske kolege uživaju nepravedno bolji status jer podležu manje zahtevnim ekološkim standardima.

Niži ekološki standardi takođe znače da španski farmeri mogu da proizvode voće i povrće po nižoj ceni.

Sa ovom konstatacijom složio se i premijer Francuske Gabrijel Atal, koji je rekao da nije fer da susedne zemlje mogu da koriste pesticide koji su zabranjeni u Francuskoj.

- Licemerno je uvoziti voće i povrće sa onih mesta koja uništavaju sopstveni ekosistem da bi ih proizvodili - rekao je premijer Francuske.

Na njegove izjave reagovao je i španski premijer Pedro Sančez, koji je u četvrtak posle vanredne sednice Evropskog saveta odbacio Atalove komentare i pohvalio španske proizvode.

- Uspeh naših proizvoda rezultat je ogromnog inovativnog napretka poljoprivrednog sektora i napornog rada španskih farmera - rekao je Sančez.

On se osvrnuo i na negativne komentare bivše francuske ministarke ekologije Segolen Rojal, koja je izjavila da se španski proizvodi smatraju "biološki lažnim" i paradajz u toj zemlji proglasila nejestivim.

- Nema sumnje da je naš paradajz najbolji na svetu. Pozivam Rojala da dođe u Španiju i proba naš paradajz. Uskoro će shvatiti zašto mu nema premca - zaključio je Sančez.

BONUS VIDEO: "GLEDATE U VUČIĆA?" Sančez se sa bine obratio predsendiku Srbije - On je dobar prijatelj Španije

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)